Puiset keittiövälineet – hygieeninen, ekologinen ja järkevä valinta

Wooden kitchen utensils - a hygienic, ecological and smart choice

Wood is a beautiful decorative element in the kitchen, but the benefits of this versatile natural material don't stop there.

Puu on materiaalinaympäristöystävällinen:luonnonmukainen, kestävä, biohajoava ja helppo kierrättää, eli huomattavasti parempi valinta ilmastolle kuin muovi. Puu on lisäksi materiaalina erittäinhygieeninen. Puu on luonnostaan antibakteerinen materiaali, tarkoittaen, että sillä on kyky tuhota bakteereja ja taistella homehtumista vastaan. Puu on reaktiokyvytön materiaali, eli se ei reagoi kemiallisesti muiden aineiden kanssa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että puu-tuotteita on hyvin turvallista ja terveellistä käyttää.  

Puiset keittiövälineet ovatkestäviä. Puisia keittiövälineitä on helppo ylläpitää ja uudistaa käsittelemällä ne luonnonmukaisilla öljyillä (kuten pellavaöljy), sekä niitä on erittäin vaikea saada rikki.

Puiset keittiövälineet ovat myös paistoastiaystävällisiä (kyllä, tämä on oikea sana, ainakin HEIROLilla). Puiset keittiövälineet eivät naarmuta pinnoitettuja pannuja tai kattiloitasi, eivätkä kilise ja kolise samalla tavalla kuin teräs terästä vasten. Puu ei myöskään kuumene tai sula, jos sen sattuu vahingossa jättämään nojailemaan paistinpannun tai kattilan reunalle.




Puinen leikkuulauta on pitkäikäinen, hygieeninen, kaunis ja ystävällinen veitsen terälle, mutta vaatii hieman ylläpitoa. Muovinen leikkuulauta on edullinen, kevyt, konepesun kestävä, mutta joudut uusimaan ne useammin, ne voivat vahingoittaa veitsen terää, sekä kulunut muovinen leikkuulauta on epähygieeninen. Suosittelemme hankkimaan kalaa ja vihanneksia sekä värjääviä aineksia varten pienen/kevyen leikkuulaudan, ja muissa tapauksissa käyttämään tukevaa, tarpeeksi isoa, puista leikkuulautaa. Oli leikkuulautasi mitä tahansa materiaalia, se tulisi aina pestä käytön jälkeen. 

Care instructions for a wooden cutting board:


A wooden cutting board should be oiled regularly.


It is advisable to use linseed oil when oiling a wooden cutting board, as many cooking oils (such as rapeseed oil or olive oil) can elute on the surface of the board, while paraffin oil, which has a strong smell, can leave an odour on the cutting board.


The first time you oil the cutting board, it is a good idea to apply a generous amount of oil all over the cutting board. Allow the oil to soak into the board and then add more oil until the board no longer absorbs any more oil. Wipe off any excess oil from the surface of the board with a towel.


Always wash the wooden chopping board by hand, with soapy water after each use - wooden chopping boards should never be washed in a dishwasher. Rinse the cutting board with hot water and wipe the surface dry.


Leave the board to dry in an upright position to prevent water from soaking into the board.
If a wooden cutting board is allowed to absorb a lot of liquid, it may curl and crack as it expands.


If the surface of your wooden chopping board is very worn, you can sand it down with sandpaper. Remember to sand according to the grain of the wood and oil the board afterwards.