Tämä udon stir fry on yksinkertaisesti yksi parhaita nuudeliannoksia, mitä olen pitkään aikaan syönyt. Paksut, vähän sitkeät nuudelit imevät hyvin itseensä kaiken tuhdin kastikkeen, ja rapean pehmeät kasvikset tuovat mukavaa raikkautta joka suupalaan. Päälle vähän tuoreita yrttejä, niin siitä tulee just täydellinen, maukas setti, joka toimii erityisen hyvin lämpimänä kesäpäivänä. Annostus on virallisesti neljälle, mutta me syötiin tämän kahdestaan. Eli sanotaanko vaikka niin, että riippuu vähän nälästä!


Resepti
Itse tehdyt udon-nuudelit
5 dl vehnäjauhoja
1,75 dl maissitärkkelystä
3 tsp suola
1,4 dl lämmintä vettä
Lämmitä vesi ja suola kattilassa, kunnes seos alkaa juuri poreilla. Sekoita, kunnes suola on täysin liuennut, ja ota kattila pois liedeltä.
Sekoita kulhossa vehnäjauho ja maissitärkkelys. Lisää lämmin suolavesi vähitellen jauhoseokseen samalla sekoittaen, ja vaivaa taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää tarvittaessa ruokalusikallinen tai kaksi lämmintä vettä. Taikinan ei tarvitse olla täysin sileää - sen kuuluu jäädä hieman kuivaksi.
Muotoile taikinasta pallo, laita se muovipussiin ja siirrä jääkaappiin noin tunniksi.
Kun taikina on jäähtynyt, kaulitse tai painele se noin sentin paksuiseksi levyksi. Perinteisesti taikina laitetaan muovipussiin, kääritään keittiöpyyhkeeseen ja puristellaan jaloilla lattialla, mutta käsin vaivaaminen toimii aivan yhtä hyvin. Vaivaa taikinaa noin kolme minuuttia, taita se kahtia kaksi kertaa ja jatka vaivaamista vielä noin kolme minuuttia.
Anna taikinan levätä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.
Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan. Ripottele leivonta-alustalle runsaasti maissitärkkelystä. Ota yksi taikinapala ja ohenna se pastakoneessa asetuksella “0”. Ripottele väliin maissitärkkelystä ja rullaa uudelleen. Nosta asetusta asteittain ja toista, kunnes saavut asetuksen “3”. Tämä paksuus sopii hyvin udon-nuudeleille, erityisesti jos käytät Bigoli-pastaohjainta.
Toista sama kaikille taikinapaloille. Leikkaa taikinalevyt paksuiksi nuudeleiksi Bigoli-leikkurilla. Ripottele nuudeleiden päälle maissitärkkelystä, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
Keitä nuudeleita kiehuvassa vedessä noin kolme minuuttia. Tuoreet nuudelit kypsyvät nopeasti, joten lisää ne heti keittämisen jälkeen kastikkeeseen tai keittoon, jotta ne eivät kuivu tai tartu toisiinsa.

stir fry -kasvikset
1 salottisipuli
3 valkosipulinkynttä
200 g broccolinia
2 porkkanaa
50 g sokeriherneitä
1 chili
180 g katkarapuja
Korianteri
Thai Basilika
Kevätsipuli
Maapähkinät
Udon-nuudelit
Kastike:
4 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl rapeaa chili-valkosipuliöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl raastettua inkivääriä
Kuumenna pannu ja lisää öljy sekä silputtu valkosipuli, sipuli ja chili. Anna paistua hetki, minkä jälkeen lisää karkeasti pilkotut vihannekset ja paista noin 7 minuuttia. Kun vihannekset pehmenevät, lisää puolet kastikkeesta ja sekoita hyvin. Lisää keitetyt udon-nuudelit ja lopuksi loput kastikkeesta. Sekoita nuudelit varovasti, jotta ne eivät hajoa. Ripottele päälle karkeasti silputtu korianteri, thaiminttu, tuore chili sekä murskatut maapähkinät.
Tarjoile heti!

Reseptissä käytetyt tuotteet


MARCATO ATLAS PASTAKONEEN PERUSOSA 150 mm


PAISTINPANNU 28 cm Steely Classic Triply

