ARVOT JA YMPÄRISTÖ

NO TO PFAS

PFAS-kemikaalit ovat keinotekoisia kemikaaleja joita on käytetty teollisuudessa ja kuluttajatuotteissa maailmanlaajuisesti 1950-luvulta lähtien.

Olemme ensimmäinen suomalainen yritys (ja toistaiseksi myös ainoa), joka on mukana kansainvälisessä aloitteessa, joka tekee töitä poistaakseen kaikki haitalliset PFAS-kemikaalit niin tuotteiden tuotannosta kuin lopputuotteesta.

PFAS-kemikaaleja (toiselta nimeltään “ikuisia kemikaaleja”) esiintyy monentyyppisissä tuotteissa, mukaan lukien kosmetiikka, elintarvikepakkaukset, paistinpannut, ulkovarusteet ja palontorjuntavaahto. PFAS-yhdisteitä käytetään niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi, mutta tällä on hintansa.

PFAS:n teollinen käyttö on ollut niin yleistä viime vuosikymmeninä, että 99%:lla ihmisistä on mitattavissa oleva PFAS-taso veressään (lähde). PFAS ei ole vain myrkyllinen meille ihmisille, mutta myös eläimille ja luonnolle.

Kemikaalicocktail

Noora Shingler kirjoitti hyvän artikkelin PFAS-kemikaaleista!

PFAS-KEMIKAALIEN VAIKUTUS IHMISIIN

PFAS-myrkyt voivat vaikuttaa meihin kaikkiin korottaen kolesterolia ja lisäten riskiä munuais- ja kivessyöpiin, aiheuttaen muutoksia maksaentsyymeissä ja immuunijärjestelmässä, sekä erityisesti raskaana olevilla äideillä altistuminen voi näkyä korkeana verenpaineena ja nostaa riskiä ennenaikaiseen synnytykseen. Perheen pienimpiin PFAS-kemikaalit vaikuttavat heikentyneenä vasteena rokotteisiin.
On siis sanomattakin selvää, että PFAS-kemikaalit eivät kuulu kehoihimme tai luontoomme.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Noora Shinglerin blogi Kemikaalicocktail

Youtube – 20min – Last Week Tonight with John Oliver

Read – 5min – Agency for Toxic Substances and Disease Registry

Documentary / Dokumentti – Youtube – The Devil We Know

Elokuva – Peitelty totuus / Netflix

Ei vain sanoja, vaan myös tekoja

HEIROL on tammikuussa 2022 allekirjoittanut ympäristöjärjestö ChemSecin NO TO PFAS -liikkeen aloitteen. Liike pyrkii vähentämään ja lopulta täysin poistamaan käytöstä ”ikuisiksi kemikaaleiksi” kutsutut haitalliset fluoratut yhdisteet jotka säilyvät luonnossa hajoamattomina. Liikkeen tavoitteena on myös lisätä yleistä tietämystä PFAS-aineiden haitallisista vaikutuksista. Lue lisää

UUDISTETTU CERASAFE® PRO PAISTOASTIASARJA

Vuonna 2022 uudistettu Cerasafe® Pro paistoastiasarja on nyt 100% PFAS-vapaa tuotannosta lopputuotteeseen. Lahjoitamme jokaisesta myydystä Cerasafe® Pro -sarjan tuotteesta 0,50 € WWF:lle Itämeren suojelutyöhön.

Vaihtoehto PTFE-pohjaiselle PFAS-kemikaaleja sisältävälle pinnoitteelle on PFAS-vapaa sooli-geeli-pinnoitus, jonka pääkomponentteja ovat maankuoren toiseksi yleisimmän alkuaineen piin epäorgaaniset ja orgaaniset suolat piidioksidi, natriumsilikaatti ja metyyli trimetoxisilaani sekä vesi.

Sooli-geelitekniikalla voidaan valmistaa matalissa lämpötiloissa energiaa säästäen ympäristöystävällisiä pinnoitteita erilaisten materiaalien päälle.

PTFE-pohjaiset pinnoitteet eivät ole koskaan PFAS-vapaita.

JOPA 99% VALIKOIMASTAMME ON PFAS-VAPAITA

Ylpeänä voimme sanoa, että 99% valikoimastamme on jo nyt täysin PFAS-vapaita.

Muita PFAS-vapaita sarjoja:
Royal Pearl, Groove, Kaikki leivontavuoat, kaikki uunivuoat. Lisäksi kaikki pinnoittamattomat tuotteemme ovat 100% PFAS-vapaita, tuotannosta lopputuotteeseen.

Heirol x kestävä kehitys

Kestävän kehityksen huomioiminen yritysten toiminnassa pitäisi olla tänä päivänä jo itsestäänselvyys.
Myös me HEIROLilla olemme aina ottaneet huomioon tuotteidemme tuotannossa ja myynnissä sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin. Huomioimme toiminnassamme tuotteen kestävän valmistuksen, kestävän materiaalin sekä hiilineutraalin logistiikan. HEIROL on valinnut tuotteilleen parhaat mahdolliset tuottajat ja toimittajat. Näiden toimittajien materiaalit ja laatu vastaavat HEIROLin vaatimuksia ja sitä kautta tuotteiden elämänkaari on kokonaisuudessaan ekologisesti hyväksyttävä.

Kestävyyden lisäksi myös tuotteiden turvallisuus on ohjannut toimintaamme alusta asti. Nämä asiat ovat koko henkilökunnallemme itsestäänselvyys ja sydämenasia. Testaamme kaikki uudet tuotteet ennakkoon ja seuraamme materiaaleihin asetettuja lakeja. HEIROL Oy:n perustajalle Rolf Moborgille, neljän lapsen isälle, oli aina selvää, että tuotteiden pitää olla myrkyttömiä ja kestäviä. Vain paras ja kaikin puolin reilu kelpaa. Moborg luonnollisesti käyttää tuotteita itsekin lasten kanssa kotona joka päivä, aivan kuten asiakkaamme.

Kestävien valintojen puolestapuhujina HEIROL on tehnyt yhteistyötä WWF:n kanssa jo vuonna 2010, oli etulinjassa vaihtamassa pannujen ja vuokien tarttumattomat pinnoitteet PTFE-vapaiksi ja toi ensimmäisenä Suomeen keraamiset pinnoitteet. Vaikka valittavat tuotteet ovat hieman arvokkaampia, ne ovat sitäkin laadukkaampia. Pitkäikäisen tuotteen valinta on kaikille hyväksi, myös luonnolle. Kunnollisen, pitkäikäisen ja laadukkaan pannun ostaminen on ekologisempaa kuin edullisen pannun päivitys vuoden välein.

“KUNNOLLISEN, PITKÄIKÄISEN JA LAADUKKAAN PANNUN OSTAMINEN ON EKOLOGISEMPAA KUIN EDULLISEN PANNUN PÄIVITYS VUODEN VÄLEIN.”

HEIROL pyrkii välttämään muovin käyttöä pakkauksissa ja esimerkiksi suositun Steely-pienvälinesarjan tuotteet kääritään tehtaalla ekologiseen silkkipaperiin. Valikoiman harvat muovituotteet on nekin tavallisesti valmistettu polypropeenista (PP), sillä se voidaan polttaa myrkyttömästi energiajätteenä. Itse asiassa kaikki HEIROLin suosimat materiaalit ovat kierrätettäviä ja uusiokäytettäviä.

HEIROL käyttää kuljetuspuolen yhteistyökumppanina Kuehne+Nagelia, joiden lähetykset ovat täysin hiilineutraaleja. HEIROLin kaikki kuljetukset ovat päästökompensoituja.

Tämä on ainut oikea tapa toimia, nyt ja tulevaisuudessa.