Resepti
4,7 dl vehnäjauhoja
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl karkea suola
1 rkl tuoretta rosmariinia (silputtuna)
1 1/2 rkl sitruunankuorta (raastettuna)
4,1 dl sokeria
2,4 dl oliiviöljyä
3 kananmunaa
2/3 dl sitruunamehua
2,4 dl maitoa
Sitruuna-rosmariinisiirappi:
0,8 dl sokeria
½ sitruunan kuoret
1 tl sitruunamehua
1 dl vettä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
Lämmitä uuni 175°C ja voitele 18 cm (1,8 L) irtopohjavuoka.
Sekoita suuressa kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja jauhettu inkivääri. Toisessa kulhossa yhdistä hienonnettu rosmariini, sitruunankuoriraaste ja sokeri. Hiero seosta sormin, kunnes se on aromikas. Lisää oliiviöljy, kananmunat ja sitruunamehu sokeriseokseen ja vatkaa tasaiseksi (noin 3-5min). Lisää kuivat aineet vähitellen vuorotellen maidon kanssa.
Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja paista noin tunti, kunnes kakku on kullanruskea ja kokeiltaessa hammastikkuun ei jää taikinaa.
Valmista paiston aikana siirappi: Kuumenna kattilassa sokeri, vesi, rosmariininoksat ja sitruunankuoret miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes sokeri on liuennut. Poista rosmariini ja kuoret, lisää sitruunamehu ja anna siirapin jäähtyä.
Kun kakku on valmis, sivele se siirapilla ja anna jäähtyä kokonaan. Ripottele päälle tomusokeria ennen tarjoilua ja koristele sitruunaviipaleilla ja rosmariininoksilla. Nauti!