Savustettu rakuunalohi

Savustettu rakuunalohi

Lohi on ehdoton suosikkini jouluaattona! Tarjoiltuna kauniissa vadissa, se on näyttävä ja kaiken lisäksi helppo valmistaa.
Jos inkivääri on sinulle vieras maku, voit hyvin käyttää mieleisiäsi yrttejä, esim. lehtipersiljaa, tilliä, basilikaa ja sitruunamelissaa. Koska lohi on rasvainen kala, sitruuna tasapainottaa hienosti sen makua.

Tykkäämme savustetusta lohesta ja savustaminen kotikonstein olikin helppoa! Laitoin pienen taikinapalan vuoan kannen sisäpuolelle, lämmitin kaasulla hiilen palan ja pihdeillä laitoin sen kiinni taikinaan. Lisää voinokare kuumaan hiileen ja kansi kiinni. Kansi saakin olla kiinni niin kauan, kun hiili savuaa.

 

 

Jouluna tulee valmistettua lohta, joten poimi tästä ekologisempi, hygieeninen ja puullekin ystävällinen ratkaisu leikkuulaudan puhdistukseen:

Levitä kostealle leikkuulaudalle kaksi teelusikallista suolaa. Hiero suolaa leikkuulaudan pintaan puoliksi halkaistulla sitruunalla. Huuhtele leikkuulauta vedellä ja kuivaa huolella.

 

Savustettu rakuunalohi

Ainekset:
800 g lohifileetä
suolaa
pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
1 sitruuna
tuoretta rakuunaa

Asettele lohifile uunivuoalle ja mausta suolalla. Valmistele marinadi: raasta kuppiin tuoretta inkivääriä ja valkosipulia sekä lisää joukkoon oliiviöljyä. Sivele marinadi lohen päälle. Pese ja leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet lohen pinnalle. Koristele lohi tuoreella rakuunalla.
Kypsennä lohi 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Savustus kannellisessa uunivuoassa:
Asettele uunivuoan lasikannen sisäpuolelle, nuppiruuvin päälle, halkaisijaltaan noin 5 cm kokoinen pala taikinaa. Voit käyttää, vaikka joululeivonnasta jääneen pienen taikinapalan tähän tarkoitukseen.

Lämmitä pientä palaa hiiltä kaasuliedelle tai liekittimen avulla kuumaksi ja asettele se sitten pihtien avulla varovasti taikinaan kiinni. Laita hiilen päälle pieni nokare voita ja asettele lasikansi uunivuoan päälle. Anna kannen olla kiinni niin kauan kuin hiilestä irtoaa savua.