Näin teet hapanjuuren

Näin teet hapanjuuren

Haluatko leipoa jouluna itse tehdyn leivän, joka tuoksuu taivaalliselta? Näillä helpoilla ohjeilla saat hapanjuuren valmiiksi jouluksi!

Päivä 1

Tarvitset:
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl kädenlämpöistä vettä


Sekoita jauhot ja vesi kulhossa tasaiseksi taikinaksi. Sen tulisi muistuttaa paksua pannukakkutaikinaa. Peitä kulho kevyesti kannella tai talouspaperilla ja jätä lämpimään paikkaan, esimerkiksi mikroaaltouunin sisälle. Anna olla 24 tuntia.


Päivä 2


Tarkista, näkyykö kuplia tai haistatko miedon happaman tuoksun. Jos taikina on hiukan kohonnut lasin reunoilla, juuri elää! Palauta se lämpimään paikkaan, peitettynä kevyesti.


Päivä 3


Tänään ruokit juuren ensimmäisen kerran:
Heitä puolet juuresta pois (älä huoli, se on normaalia). Lisää tilalle sama määrä jauhoja ja vettä kuin päivä 1:ssä (2,5 dl jauhoja ja 2 dl vettä). Peitä kevyesti ja jätä lämpimään paikkaan.


Päivä 4–7


Jatka samalla tavalla kuin päivä 3: heitä puolet pois ja ruokitse sama määrä jauhoja ja vettä. Säilytä juuri peitettynä lämpimässä paikassa 24 tuntia kerrallaan.


Päivä 8


Nyt juuri pitäisi kuplia innokkaasti ja tuoksua kauniin happamalta. Jos se ei ole vielä täysin aktiivinen, ei hätää! Joillain juurilla kestää jopa kaksi viikkoa, mutta jatkamalla ruokintaa samalla tavalla päivä 4–7, saat varmasti elävän juuren.



Tästä samasta juuresta voit leipoa monenlaista: leipää, pizzapohjia, bageleita, pullaa, focacciaa ja muita herkkuja.