Karitsa roomalaiseen tapaan

Karitsa roomalaiseen tapaan

Ihanin hetki lapsuuteni pääsiäisissä oli, kun kaupat täyttyivät toinen toistaan upeimmista suklaamunista, joissa koristelut muistuttivat suuren luokan suunnittelutaidoista ja vain mielikuvitus näissä upeuksissa oli rajana. Koulun jälkeen kävimme ystävieni kanssa ihailemassa suklaamunia, joiden koko ja väri olivat pienelle lapselle jotain satumaisen kaunista. Mitään muuta emme silloin odottaneet pääsiäisjuhlalta. No, ehkä abbacchio alla romana, karitsa roomalaiseen tapaan, jossa karitsa ja perunat kypsyvät samaan aikaan vuoassa rosmariinin ja valkosipulin lyömättömän makuyhdistelmän kanssa. Jos lihakaupasta ei löydy karitsan potka, voit käyttää muuta osaa, esimerkiksi kareetta.

KARITSA ROOMALAISEEN TAPAANTarvitset:
öljyä
voita 
jauhoja
4 kpl karitsan karetta (n. 1 kg) 
4 perunaa kuorittuna
suolaa ja pippuria (oman maun mukaan) 
rosmariinia ja salviaa (vähintään 4 oksaa molempia) 
valkoviiniä
1,5 dl lihalientä


Ohje:

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja poista kareesta ylimääräinen rasva ja kalvot.

Taputtele pintaan jauhoja. Paista kareet ensin pannulla tilkassa öljyä ja lisää voi. Anna pinnan paistua rauhassa, jotta siihen tulee kaunis kullanruskea väri.

Lisää suola, pippuri, valkosipuli sekä yrtit, lisää tarvittaessa voita. Paistamisen aikana valelee toistuvasti ihanaa yrtti-voiseosta lihojen päälle. Tämä vaati vähän kärsivällisyyttä, mutta se on sen arvoista!

Kun lihat ovat molemmin puolin saaneet hyvän värin, lisää valkoviini. Anna viinin haihtua.

Siirrä teräsvuokaan, jossa tilkka öljyä pohjalla, sekä n. 0,3 millin paksuiset perunasiivut. Kaada päälle vielä n. 2 dl lihalientä.

Laita kansi tai folio vuoan päälle ja kypsennä uunissa aluksi noin 30 minuuttia.

Ota kansi pois ja tarkista perunoiden kypsyys. Jatka kypsennystä ilman kantta vielä noin15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Leikkaa mehevä kare luiden välistä kyljyksiksi.

Nauti hyvän punaviinin ja raikkaan salaatin kanssa.

Kirjoittaja Cristina Moborg on italialais-suomalainen foodisti, HEIROLin toinen yrittäjä, sekä neljän aikuisen lapsen äiti. Ruoanlaitto on Cristinalle intohimo ja tapa osoittaa pohjatonta rakkautta läheisille. Taiteellisen Cristinan luovuus näkyy myös ruoanlaitossa – lopputulos on kaunis vaikka matka on välillä hieman sotkuinen. Seuraa Cristinan keittiömatkaa Instagramissa.