Voimakkain muisto lapsuudestani joka liittyy ruokaan, on rosmariinin ja valkosipulin tuoksu. Se, miten uunista tuleva tuoksu leviää ympäri taloa, on sanoinkuvaamaton!
Resepti
Perunat
Lämmitä uuni 190 C.
Pese ja kuori perunat. Leikkaa haluttuun muotoon ja laita isoon kulhoon jossa on kylmää vettä. Anna perunoiden liota 10 minuuttia, jotta tärkkelys huuhtoutuu ja huuhtele perunat lävikössä. Toista perunoiden liotus ja huuhtelu.
Kuivata perunat keittiöpyyhkeellä ja laita ne vuokaan.
Lisää reilusti oliiviöljyä, suolaa, muutama oksa rosmariinia ja puoliksi leikattu kokonainen valkosipuli.
Paista uunissa 30-35 minuuttia, tarjoile heti, muuten perunat veltostuvat.
Lampaankareet
Hyvälaatuinen lampaankare on murea eikä sitä tarvitse ihmeellisesti marinoida, suolaan vain lihapalat päivää ennen.
En paistanut niitä ensiksi vaan laitoin 170 C uuniin 25 minuutiksi.
Lampaankareet voi myös paistaa ensiksi paistinpannulla muutama minuutti/puoli.
Jos paistat kokonaisen kareen, paista 5 min/puoli. Sen jälkeen laita 170 C uuniin 15 minuutiksi. Tämän jälkeen anna vetäytyä foliossa vielä n. 15 minuuttia.
Vinkki: Kun raa’an lihan pinnan maustaa suolalla, alkaa muutaman minuutin kuluttua lihan pintaan ilmestyä nestettä. Jos pihvin paistaa tässä vaiheessa, ei lihaan muodostu rapeaa pintaa.
Salaisuus onkin antaa suolan tehdä taikansa. Noin 10–15 minuutin kuluttua suola alkaa hajottaa aminohappojen välisiä peptidisidoksia. Tämä johtaa lihassolujen rentoutumiseen, jonka seurauksena suola alkaa hiljalleen imeytyä pihviin. Noin 40 minuutin kuluttua pihvin nesteet ovat imeytyneet takaisin lihaan.
Lopputuloksena on täydellisen mehukas ja maustunut pihvi, joka on valmis paistettavaksi. Jos pihvin maustumiseen ei kuitenkaan ole aikaa tarvittavaa 45 minuuttia, kannattaa pihvi paistaa välittömästi suolaamisen jälkeen.
(lähde: MTV uutiset, Business Insider)