Paistinpannun käyttö ja hoito

Paistinpannun käyttö ja hoito

Oli valitsemasi paistinpannu sitten valurauta-, teräs- tai pinnoitettu pannu, niin muutama perussääntö pätee näihin kaikkiin. Oikeaoppinen paistinpannun käyttö ja hoito takaavat pidemmän käyttöiän!

Valikoimastamme löydät useita erilaisia paistinpannuja, katso koko valikoima täältä!

Älä koskaan lämmitä pannua liian nopeasti kuumaksi. Erityisesti induktio kuumenee perinteistä valurauta- tai keraamista liettä nopeammin ja hyvin kuumaksi. Induktiolieden maksimilämpötila on tarkoitettu ainoastaan veden keittämiseen. Kun pannu käy liian kuumana, palaa sen pintaan kaikki kiinni. Ja liiallinen kuumuus pilaa pinnoitteet ja vääntää pannujen pohjat sekä rungot.

Aloita pannun lämmitys miedolla lämmöllä ja nosta sitten tarvittaessa lämpötilaa (induktioasteikolla 1–9 on 6 aika lailla maksimi). Liian kuumalla lämpötilalla paistetut ruoat eivät ole myöskään kovinkaan terveellisiä. Se, että teräspannumme kestävät kovalla kuumuudella paistamista, edellyttää kuitenkin sitä, että pannu lämmitetään pikkuhiljaa eikä ns. nollasta sataan 😉

Älä kuumenna pinnoitettua pannua tyhjänä vaan lisää pannulle aina rasvaa (öljyä tai voita – tai näiden kahden seos, joka on erinomainen vaihtoehto). Tyhjänä kuumentaminen aiheuttaa pannun pintaan värimuutoksia.
Rasva luo paistettavalle ruualle kauniin pinnan sekä makua. Muistathan, että mikäli paistaminen vaatii kovaa kuumuutta, käytä silloin kovaa kuumuutta kestäviä rasvoja.

Anna paistettavan raaka-aineen paistua rauhassa. Meistä jokainen tunnistaa itsessään ”tökkijän”. Varsinkin arkikiireissä tulee laitettua kylmälle pannulle jääkaappikylmä kananfile tai jauheliha ja yritämme tökkimällä nopeuttaa paistumista. Kuulostaako tutulta?

Seuraavaksi kun aloitat ruoanlaiton, mene ensimmäiseksi jääkaapille, ota paistettava raaka-aine pöydälle, kaiva sitten vasta paistinpannu esille. Kun pannulla rasva on sulanut ja aloittaa ”keskustelun” kanssasi, tarkoittaa se sitä, että se on valmis vastaanottamaan paistettavan raaka-aineen käsittelyyn.

Kun lettu/liha tai muu ruoka on muutaman minuutin saanut paistua ja pinta paistunut ns. kiinni, on se valmis kääntämään kylkeä. Tällöin se kääntyy helposti eikä myöskään pala paistinpannun pintaan kiinni!

Paistuvan ruoan tuijotus on meditatiivista ja odotellessa saat käsiteltyä päivän haasteet, voit suunnitella illan menoja tai kuunnella läheistesi kuulumisia <3

 

Valmismarinadit palavat sokeripitoisuutensa vuoksi herkästi kuumaan pannuun kiinni, joten ylimääräinen marinadi kannattaa pyyhkiä talouspaperilla pois lihan pinnalta.

Paistopinnan ruskistuminen kunnolla vaatii korkean lämpötilan, noin 140-160 astetta. Koska pannu aina jäähtyy, kun siihen laitetaan huoneenlämpöinen liha, tulee pannun pintalämpötilan olla noin 180-200 astetta.

Lihan ruskistamisessa tapahtuu Maillairdin reaktio, jossa sokerit ja aminohapot reagoivat keskenään. Ruoka saa uusia värejä, makuja ja aromeita. Maillardin reaktio vaatii korkean lämpötilan (140-160 astetta) toteutuakseen kunnolla.


Maillardin reaktion vuoksi pannua ei kannata täyttää liian täyteen, tai jauheliha kannattaa paistaa erissä. Liian kylmässä lämpötilassa liha alkaa ”keittyä”, eikä hyviä aromeita muodostu.
Ruoassa olevan sokerin karamellisoituminen vaatii Maillardin reaktiota korkeamman lämpötilan. Kastikkeen tai marinadin sokerimolekylit alkavat hajota yli 170 asteen lämpötilassa. Tällöin ruoan pintaa tulee väriä, ja maku ja aromiaineet muodostuvat.

Käytä paistinpannun kanssa oikeanlaisia työvälineitä. Perussääntönä: pinnoitetuilla pannuilla tulisi aina käyttää puisia tai muovisia työvälineitä, teräspannuilla voit käyttää myös metallisia työvälineitä. Poikkeuksena Steelsafe -sarjan pannut, jotka ovat pinnoitettuja mutta kestävät kyllä myös metallisia työvälineitä.

Mikäli tarjoilet ruokaa pinnoitetusta pannusta, käytä tarjoiluun puisia tai muovisia tarjoilulusikoita. Älä raaputa pinnoitetun pannun pintaa, se on täysin tarpeetonta. Ja hei, muista että kaikki valikoimamme paistinpannut lämpenevät rakenteidensa ansiosta myös reunoilta, joten älä jätä paistinlastaa nojamaan pannun reunalle.

Paistinpannut ovat hyvinkin pitkäikäisiä, mikäli niille antaa oikeanlaista rakkautta ja hoitoa. Tässäkin pätee muutama peruskikka, joiden avulla pidennät pannusi ikää.

 

 

Anna pannun jäähtyä käytön jälkeen. Kun pannu on tarpeeksi jäähtynyt täytä se vedellä ja anna liota hetki tiskialtaassa. 

Pese pannu mieluiten sienellä, sillä sen avulla saat pinttyneenkin lian irtoamaan. Suurin osa paistinpannuista kestää kyllä hyvinkin astianpesukoneen, mutta astianpesukone ei kuitenkaan pese pannua niin hyvin kuin ihminen.

Konepesussa käytettävät voimakkaat pesuaineet saattavat myös lyhentää pannun käyttöikää. Jos pannuun jää likaa, palaa se kiinni seuraavan kerran pannua lämmitettäessä. Tämä pilaa pannun pinnoitteen ja kiinni palannut lika aiheuttaa sen, että seuraavan kerran kun käytät pannua, palaa siihen kaikki kiinni. 

Psst! Muistathan pestä myös pannusi pohjan. Likainen pohja saattaa pilata lieden, kun seuraavan kerran pannua lämmittää.

Teräspannulle kannattaa silloin tällöin tehdä rasvapoltto. Tämän ansiosta teräspannuun ei pala niin helposti paistettava ruoka kiinni. Rasvapoltto antaa pannun omanlaisen pinnoitteen. Katso video rasvapoltosta täällä.

Mikäli säilytät paistinpannujasi kaapissa päällekkäin, laita väliin talouspaperin pala. Tämä estää pannun pinnan naarmuuntumisen.

Älä säilytä pinnoitetussa pannussa tai valurautapannuissa ja -padoissa ruokaa pitkään. Varsinkin happamat ruoat pilaavat pinnoitteen helposti.