Kinuskikissan Vintage-kakku

Kinuskikissan Vintage-kakku

Upea vintage-kakku loistaa kahvipöydän koristeellisena kruununa.  Vintage-kakkutrendi haastaa leipojan testaamaan erilaisia tylloja ja sommittelemaan röyhelöiset ja runsaat pursotukset. Kakusta leivotaan korkea, sillä pursotukset painottuvat kakun sivureunoille. Tästä kakusta syö isompikin vierasjoukko! Tuhdin sokerikreemipinnan vastapainona täytteinä hurmaavat sitruunaiset ja hedelmäiset maut.

 

Seuraa Kinuskikissan reseptiä ja leivo tämä näyttävä kakku seuraaviin juhliisi!

Resepti


Kakkupohja

1 pistaasikakkupohja (linkki)

Kostutus

2 1/4 dl maitoa


Sitruunatäyte


4(à 2 g) liivatelehteä
1 luomusitruunan kuoriraaste
2 dl vispikermaa
keltaista pastaväriä
200 g turkkilaista jogurttia
200 g sitruunakreemiä (Valio)
2 dl sokeria
1 dl sitruunamehua

Passionhedelmätäyte

4 (à 2 g) liivatelehteä
2 dl vispikermaa
oranssia pastaväriä
300 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g passionhedelmäsosetta
1 dl sokeria
1/4 dl sitruunamehua

Kuorrute ja pursotukset

4 1/2 annosta sokerikreemiä
sinistä pastaväriä(baby blue)
violettia pastaväriä
pinkkiä pastaväriä


Kakkupohja


Valmista pistaasikakkupohja erillisen ohjeen mukaan samassa irtopohjaisessa kakkuvuoassa (∅ 20 cm), jota käytät kakun kokoamisessa. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan.


Täyttäminen


Kokoa kakku samaan irtopohjavuokaan (∅ 20 cm), jossa paistoit pohjan. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla. Suojaa reuna korkealla reunakalvolla (10 cm), sillä kakusta tulee erikoiskorkea. Laita ensimmäinen kakkupohjalevy vuokaan. Kostuta maidolla.


Sitruunatäyte


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunan kuori. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahdotuksen aikana joukkoon keltaista väriä. Yhdistä turkkilainen jogurtti, sitruunakreemi, sokeri ja kuoriraaste. Purista sitruunamehu (myös passiontäytettä varten). Kuumenna mehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatemehu jogurttiseoksen joukkoon. Yhdistä kermavaahdon kanssa. Kaada sitruunatäyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin tunti ennen seuraavaa kerrosta. Laita sitruunatäytteen päälle seuraava pohjalevy ja kostuta.


Passionhedelmätäyte


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahdotuksen aikana joukkoon oranssia väriä. Yhdistä tuorejuusto, hedelmäsose ja sokeri keskenään. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Lisää liivatemehu tuorejuustoseokseen. Yhdistä lopuksi kermavaahdon kanssa. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä vähintään 3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja reunakalvo. Laita kakun päälle viimeinen pohjalevy ja kostuta. Siirrä kakku lastalla auttaen pahvisen kakkualustan tai kakkupaperin päälle, jonka avulla sitä on helpompi siirrellä kuorruttamisen jälkeen (leivinpaperin voi jättää kakun alle). Siirrä kakku sitten pyörivän kakkualustan päälle. Voit myös tarjoilla kakun suoraan sen päältä. Pyörivä alusta on käytännöllinen tilanteissa, joissa koristelu kiertää koko kakkua (tässä kakussa ”kierroksia” tulee yhteensä 10 kappaletta!).


Sokerikreemin valmistaminen ja värjääminen


Valmista sokerikreemi erillisen ohjeen mukaan. Tämän kokoiseen kakkuun sokerikreemiä tarvitaan PALJON! Annettu sokerikreemin määrä vastaa tarkkaa menekkiä. Todellisuudessa on vaikeaa optimoida menekki täydellisesti, jos teet useita värejä ja erilaisia pursotuksia. Voit aloittaa valmistamalla hieman pienemmän määrän (perusohjeessa esimerkiksi 4-kertainen), mutta varata aineksia yhtä ylimääräistä annosta varten, jonka voit valmistaa tarvittaessa, kun näet värien todellisen menekin. Tee pursotussuunnitelma. Hahmottele paperille, minkälaisia värejä ja pursotuksia käytät ja arvioi sen mukaan sokerikreemin jakaminen värjäämistä varten. Jaa kreemi eri kulhoihin. Varaa isoin määrä (noin puolet) kuorruttamista varten ja loput oman pursotussuunnitelmasi mukaan. Huomaa, että isoa tyllaa käytettäessä kreemiä kuluu enemmän.


Tässä kakussa värjääminen tapahtui seuraavasti: Erotin aluksi pienen määrän kreemiä valkeita yksityiskohtia varten (tähän sekoitin pienen määrän violettia pastaväriä taittamaan keltaisuutta). Kuorruttamiseen tarvittavan kreemin (noin puolet kokonaismäärästä) värjäsin vaaleansiniseksi (sinistä ja pienen pieni määrä violettia pastaväriä). Seuraavaksi suurimman määrän värjäsin vaaleanpunaiseksi, josta tein isoimmat pursotukset (pinkki pastaväri). Loput värjäsin violetiksi pienempiä pursotuksia varten (violetti pastaväri).


Levitä sokerikreemiä ensin paksu kerros tasaisesti joka puolelle kakun sivureunaa. Tässä vaiheessa kreemiä saa olla liioitellun paksulti.  ”Pyyhkäise” pinta sileäksi taikinakaapimen avulla. Samalla osa kreemistä pyyhkiytyy pois. Käytä hyödyksi pyörivää alustaa. Laita lopuksi kreemiä kakun päälle ja tasoita se palettiveitsellä. Anna pinnan jähmettyä jääkaapissa ennen pursotuksia.


Pursottaminen


Sokerikreemiä on suositeltavaa pehmittää todella varovasti mikrossa tai lämpimässä vesihauteessa ennen kuin laitat kreemin pursotuspussiin. Tämä tekee kreemistä notkeampaa ja helpommin pursotettavaa. Kiinnitä tyllat pursotuspusseihin liittimien avulla. Liittimien käyttö on välttämätöntä, jos haluat käyttää samaa tyllaa eri väreissä tai käyttää samassa pursotuspussissa eri tylloja. Näin voit helposti vaihtaa tyllan pussista toiseen. Useampi liitin-pussiyhdistelmä antaa enemmän mahdollisuuksia. Pieniä tylloja varten on oma liitin ja isompaa varten omansa. Pieniä ja isoja tylloja ei voi vaihtaa päittäin. Laita kreemi pursotuspussiin ja sulje toinen pää pussinsulkijalla. Aloita kakun alareunaa kiertävästä pursotuksesta (iso tähtitylla, jossa tiheästi sakaroita) ja lisää sen päälle halutessasi toinen, erivärinen pursotus pienemmällä tähtityllalla. Hahmottele sen jälkeen kakun sivureunaan tulevat kaarevat pursotukset. Tee näitä varten apuviivat kreemin pintaan. Jaa kakku apupisteillä ensin puoliksi ja sitten neljään osaan ja tee näiden väliin noin kolme kaarevaa viivaa. Tässä kakussa toinen röyhelö on sijoitettu niin, että korkeimmat kohdat ulottuvat kakun yläreunaan. Toinen on sijoitettu ala- ja yläreunan puoliväliin. Käytä loput kreemistä kakun päälle tulevien pursotusten tekemiseen. Viimeistele röyhelöt yksityiskohdilla, kuten pienillä ruusukkeilla. Katso oheisesta ”tyllakartasta”, millä tyllalla pursotukset on tehty.

Löydä tämä ja monia muita herkullisia reseptejä Kinuskikissan verkkosivuilta!