Kinuskikissan valmistujaisdonitsit

Kinuskikissan valmistujaisdonitsit

Uunidonitsit muuntuvat monenlaiseen juhlaan. Rinkulan muodon voi valjastaa vaikkapa valkolakiksi, jolloin syntyy juhlavat leivokset ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin. Taikinan maun kanssa on toki paljon pelivaraa. Tässä on käytössä hyvä perustaikina, johon voit lisätä omia lempimausteitasi. Pistaasirouheesta taikina saa lisävivahdetta ja mukavasti rakennetta. Jos tykkäät suklaisemmasta, kokeile kinder-donitsien reseptiä.

 

Seuraa Kinuskikissan reseptiä ja leivo näitä seuraaviin ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin!

Resepti


Pähkinäinen donitsitaikina

100 g kuorettomia pistaasipähkinöitä *)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
175 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 isoa munaa
2 dl kevytmaitoa

Valkoinen kuorrute


425 g tomusokeria
n. 5 rk lvettä
Musta kuorrute
140 gtomusokeria
n. 2 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä **)

Lisäksi

kultaisia suklaapalloja



Taikina


Hienonna pistaasipähkinät tehosekoittimessa rouheeksi. Yhdistä pähkinärouhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita voi-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta, munia ja maitoa vatkaimella sekoittaen. Laita taikina kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja leikkaa päähän aukko.


Paistaminen


Voitele donitsivuoan kolot. Pursota taikinasta rinkulat vuoan koloihin. Pursota rinkuloista niin paksut, että ne ulottuvat keskiosan korkeudelle, mutta ei juuri tämän yli. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia. Kumoa donitsit jäähdytysritilän päälle ja paista loput taikinasta samaan tapaan. Voitele vuoka paistokertojen välissä. Anna donitsien jäähtyä ennen kuorruttamista.


Kuorrute ja koristelu


Yhdistä tomusokeri ja vesi valkoista kuorrutetta varten. Huomioi, että pienikin nestemäärä vaikuttaa koostumukseen, joten säädä veden määrällä kuorrutteen rakenne sopivaksi. Kuorrute saa olla paksua, mutta kuitenkin tasaisesti levittyvää. Valuta kuorrutetta donitsien päälle lusikalla annostellen. Laita donitsit ritilän päälle, jolloin ylimääräinen kuorrute pääsee valumaan ritilän läpi. Anna kuorrutteen kovettua yhdestä kahteen tuntiin. Yhdistä mustan kuorrutteen ainekset. Huom! Pidä mixeripulloa korkki alaspäin jonkin aikaa ja ravista vielä huolellisesti, jotta väri sekoittuu hyvin. Jätä mustan kuorrutteen rakenne hieman valkoista juoksevammaksi. Kasta donitsien yksi reuna mustaan kuorrutteeseen. Laita kultainen suklaapallo koristeeksi mustan kuorrutteen rajakohtaan. Anna jähmettyä ritilän päällä.



*) Voit käyttää tilalla myös manteleita. Jos reseptin tulee olla pähkinätön, jätä pähkinät pois taikinasta.
**) Voit tehdä mustan kuorrutteen myös mustasta kaakaojauheesta, tomusokerista ja vedestä. Jätä rakenne hiukan valkoista kuorrutetta juoksevammaksi, jolloin dippaaminen onnistuu paremmin. Tarvittaessa tumma suklaakin käyn lakin lipaksi.

Löydä tämä ja monia muita herkullisia reseptejä Kinuskikissan verkkosivuilta!