Uunilohi rouskuvalla fenkolilla by Kriselda

Uunilohi rouskuvalla fenkolilla by Kriselda

Olen Kriselda Mustonen, 30-vuotias hyvinvointivaikuttaja ja joogaopettaja Helsingistä. Olen maailman kiitollisin siitä, että pääsin aloittamaan yhteistyön kotimaisen HEIROLin kanssa.

Koti, keittiö ja aterioiden äärelle pysähtyminen on minulle sydämen asia. Sekä isäni että veljeni ovat molemmat keittiömestareita, joten kiinnostus ruoanlaittoon tulee vahvasti kotoa. Mutta kuten varmasti monissa perheissä, jossa on ammattikokit, niin oikeastaan myös meidän perheessä: äitini ja isoäitini ovat olleet suurimpia vaikuttajia omaan kiinnostukseen ruoanlaittoa kohtaan.

Kokkina olen siis amatööri ja opin parhaiten mokien kautta – siispä keittiössäni sattuu ja tapahtuu “accidenttejä” jos toisia. Kuten muutenkin elämässä, virheitä ei kannata pelätä, vaan niistä aina oppii.

Tärkeimpiä arvoja mun elämässä ovat ikuinen oppiminen ja itsensä kehittäminen. Näiden lisäksi olen äärimmäisen utelias ja avoin ympäröivää maailmaa kohtaan. Ra-kas-tan oppia uutta! Oli kyseessä sitten meditaatiotekniikka tai sous viden käyttö.

Ruokailijana herkistyn rakkaudella tehtyjen annosten äärellä. Näin on käynyt niin mummin ruokapöydässä kuin Michelin-ravintoloissa. Olen sielultani hedonisti, mutta olen vuosien varrella oppinut kuuntelemaan mitä kehoni kulloinkin tarvitsee. Täytyy kiittää omaa uteliaisuutta ja avoimuutta, sillä kaikenlaisia ruokavalioita on tullut kokeiltua. Nykyään suhteeni ruokaan on hyvin intuitiivinen ja syön kaikkea. Keho on älykäs ja kun sitä oppii kuuntelemaan sitä voi palvella parhaalla mahdollisella tavalla. Omien kokemusten ja hyvinvoinnin vaalimisen kautta tasapaino on löytynyt.

Joogan myötä olen myös alkanut kunnioittamaan kehon ja luonnon yhteyttä Ayurvedan, eli tuhansia vuotta vanhan perinteisen intialaisen lääketieteen, mukaan. Syön hyvin sesonkipainotteisesti; annan keholle lämpöä silloin, kun se sitä tarvitsee ja taas viilennystä kuumalla.

Omavaraisuus ruoan suhteen kiinnostaa ja olen vuosien myötä oppinut, ettei tässä(kään) tarvitse olla täydellinen. Itsekasvatetut yrtit tai itsepoimitut sienet maistuu paremmilta ja tekevät aterioista astetta spessumpia.

“Food be thy medicine” – Sanotaan, että ruoka on parantavaa ja se on polttoainetta. Minulle se on toki ravintoa, mutta ennen kaikkea se on nautintoa ja yhdessäoloa.

Uuteen kotiin muutettuani tärkeimpiä kriteerejä olivat kiva keittiö ja se, että kotiin mahtuu iso pöytä, jonka ympärille saan rakkaimmat ihmiset istumaan iltaa pitkän kaavan mukaan. Rakastan emännöidä ja tuoda ihmisiä yhteen. Maailman tilanteesta johtuen, tätä odotellessa. Siihen saakka voin vielä hetken hioa omia bravuurejani.

Minulle on tärkeää panostaa laatuun niin raaka-aineissa kuin keittiövälineissä. Kyseessä on vähän sama juttu kuin meikkipussissa: meikkivoide levittyy parhaiten, kun käyttää laadukasta sutia. Paluuta ei ole, kun ne omat lempparit löytyy! Herkistyin toden teolla, kun leikkasin tomaattia ensimmäistä kertaa HEIROLin Santokuveitsellä. Omat vanhat keittiöveitset sain isältä lahjaksi, kun muutin pois kotoa 18-vuotiaana. On ehkä sanomattakin selvää, että nyt on korkea aika päivittää keittiövälineet aikuisen naisen kotiin.

Ensimmäisessä yhteistyöpostauksessani kerron, mitkä ovat uuden keittiöni must-have’s tällä hetkellä. Löydät postauksen täältä. Jaoin myös postauksessa kevääseen sopivan reseptin: ihana uunilohi rouskuvalla fenkolilla.

Kevät on ayurvedisesti “kaphan” aikaa. Sanskritiksi kapha tarkoittaa se, mikä kukoistaa vedessä. Kun lumet sulaa ja luonto herää henkiin, alkaa myös kasvillisuus kukoistamaan. Reseptistä löytyy niin kalaa, kuin fenkolia ja kurkkua (hello vesipitoiset kasvikset!).

Lisäksi sieltä löytyy solujen parhaimpia ystäviä: ravinnepitoista superriisiä (mustasilmäpapua, raakariisiä, kvinoaa, papuja, siemeniä ja linssejä) sekä broccolinia. Keho, mieli ja sielu kiittää! Resepti löytyy alta.

UUNILOHI ROUSKUVALLA FENKOLILLA


2 annosta


400 g lohta
Fenkolia
Kurkkua
Mintunlehtiä
1,5 dl superriisiä
100 g broccolinia
Sitruunaa
Sormisuolaa


Ohje

Ota lohi huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsentämistä. Mausta suolalla ja paista uunin keksitasolla 150 asteessa 15 minuuttia. Paista vielä 200 asteessa grillivastuksella 5-10 minuuttia, niin että pinta saa kauniin ruskean värin. Voit myös käyttää liekitintä.

Poista fenkolista kanta ja viipaloi mandoliinilla noin 2-3 mm paksuisiksi. Laita fenkolit jääveteen siksi aikaa, kun lohi on uunissa. Näin saadaan fenkolista rouskuvaa.
Valmista superriisi etukäteen pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko broccoliini suupalojen kokoisiksi paloiksi. Kuumenna pannu ja paista öljyssä broccolini ja superriisi. Mausta suolalla ja sitruunanmehulla.

Viipaloi kurkku mandoliinilla. Asettele erilliselle tarjoilulautaselle kurkku, fenkolit (kuivaa siivilässä) ja minttu. Voit halutessasi ripotella päälle savupaprikaa.

Pleittaa lautasen pohjalle superriisi-broccoliini-sekoitus, päälle lohi ja sivulle fenkoli-kurkku-salaatti. Nammm!

Pus, Kriselda