SITRUUNA-MARENKIPIIRAKKA
6-8 annosta | Aktiivinen: 1 h | Passiivinen: 3 h
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 tl sitruunankuoriraastetta luomusitruunoista
Ripaus hienoa merisuolaa
¾ dl paksua vanilja soijajogurttia
1 rkl sitruunamehua luomusitruunoista
100 g margariinia tai voita
Täyte:
2 ¼ dl sokeria
2 rkl kiteistä hunajaa
2 ½ dl sitruunamehua (2-3 luomusitruunaa)
¾ dl kauramaitoa
¾ dl paksua vaniljasoijajogurttia
1 rkl sitruunankuoriraastetta luomusitruunoista
reilu ripaus kurkumajauhetta
¾ dl maissitärkkelystä
¾ dl kylmää vettä
25 g margariinia tai voita
Marenki:
1 dl kikhernepurkin lientä
1 ½ dl sokeria
1 tl sitruunamehua luomusitruunoista
Ohje
Valmista ensimmäiseksi piirakkapohja. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sitruunankuoriraaste sekä ripaus suolaa keskenään. Lisää joukkoon vaniljan makuinen soijajogurtti, sitruunamehu ja kylmä, kuutioitu margariini tai voi. Muotoile taikina käsin palloksi. Laita peitetty taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele ja jauhota 20 cm kokoinen irtopohjavuoka. Ota levännyt taikina jääkaapista ja kumoa se jauhotetulle alustalle, kaulitse siitä noin ½ cm paksuinen pyöreä levy. Aseta se irtopohjavuokaan ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Pohja saa nousta noin 5 cm ylös reunoille. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi, jotta se kylmenee kunnolla ennen uunia. Paista kylmää piirakkapohjaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes se on paahtuneen värinen. Jätä piirakkapohja vuokaan jäähtymään.
Valmista seuraavaksi piirakan täyte. Pese sitruunat ja raasta yhden kuori. Purista kaikkien sitruunoiden mehu, kunnes sitä on tarvittava määrä. Laita sokeri, kiteinen hunaja, sitruunamehu, kauramaito, vaniljan makuinen soijajogurtti, sitruunankuoriraaste ja kurkuma kattilaan ja sekoita. Kurkuma tuo täytteeseen kauniin keltaisen värin, joten lisää sitä sen verran että väri on mieleinen.
Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja kaada se norona kattilaan, koko ajan sekoittaen. Laita levy päälle ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Anna seoksen pulpahtaa ja tämän jälkeen kiehua hiljalleen muutama minuutti, koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon margariini tai voi. Nosta kattila pois levyltä, kun seos on selkeästi paksuuntunut.
Kaada kuuma täyte piirakkapohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Aseta piirakka jääkaappiin muutamaksi tunniksi jähmettymään.
Valmista marenkikuorrute juuri ennen, kun haluat tarjoilla piirakan. Avaa kikhernepurkki ja kaada tarvittava määrä lientä metalliseen leivontakulhoon.
Mittaa sokeri valmiiksi toiseen pieneen kulhoon. Ala vatkaamaan lientä matalalla teholla muutaman minuutin ajan, kunnes siihen muodostuu paljon vaahtoa. Lisää sokeri pienissä erissä, koko ajan vatkaten. Nosta sähkövatkaimen teho täysille ja vatkaa marenkia, kunnes vaahto on kovaa ja ei liiku, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Lisää sitruunamehu ja vatkaa vielä muutama minuutti.
Lusikoi marenkivaahto kakun päälle rennosti ja tee lusikalla kuvioita, kuoppia ja huippuja marenkiin. Liekitä marenkia kaasupolttimella pinnasta, kunnes se on kauniin kullanruskea. Tarjoile sitruuna-marenkipiirakka tuoreen vahvan kahvin kera ja nauti!