Salviapappardelle cacio e pepe

Salviapappardelle cacio e pepe

Pappardelle on erittäin leveä pastalaatu Keski-Italiasta, Toscanan alueelta. Sille riittää kaikista yksinkertaisinkin kastike. Kauniiseen yrttikuosiin voi käyttää haluamiaan pehmeälehtisiä yrttejä – oma suosikkini on aromaattinen salvia! Tämän täydellisen ja helpon pastataikinareseptin pohjan opin keittiömestari Ina Niinikedolta.  

Resepti



Pastataikina
275 g 00-vehnäjauhoja
3 keltuaista
2 kananmunaa
10 g oliiviöljyä
nippu tuoretta salviaa
suolaa keitinveteen


Kastike
75 g voita
5 valkosipulinkynttä
3 tl rouhittua mustapippuria
1,5 dl raastettua pecorinojuustoa




Kumoa jauhot pöydälle keoksi ja tee keskelle aukko. Lisää siihen keskenään sekoitetut keltuaiset, kananmunat ja oliiviöljy. Sekoita jauhot kananmunaseoksen joukkoon pikkuhiljaa, reunoilta alkaen, haarukkaa apuna käyttäen. Kun taikina alkaa muodostua, vaivaa käsin noin 10 minuuttia, kunnes saat kiinteän ja sileän pallon. Kääri kelmuun ja anna taikinan levätä jääkaapissa tunnin ajan.


Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat levyiksi. Käytä jauhoa vain niukasti. Pyöräytä taikinapalat yksitellen pastakoneen läpi muutaman kerran leveimmällä asetuksella (0). Siirrä rullien asetus 1:seen ja veivaa taikina pari kertaa läpi. Toista jokaisen leveyden kohdalla, kunnes taikina on pyöräytetty asetuksen 5 läpi kahdesti.


Leikkaa kumpikin pitkä ja ohut taikinalevy neljäksi suorakulmioksi veitsellä. Levitä neljälle suorakulmiolle salvian lehtiä muutaman senttimetrin välein. Aseta loput pastalevyt salvialehtien päälle niin, että lehdet jäävät pastalevyjen väliin. Painele ja tarvittaessa kaulitse käsin, ettei salvia pääse irtoamaan. Pyöräytä taikinalevyt vielä pastakoneessa asetusten 4 ja 5 läpi,
jotta yrtit painautuvat kunnolla pastaan.


Käyttäen pastakoneen pappardelle-terää, leikkaa pasta kauniin leveiksi pastasuikaleiksi. Siirrä sivuun odottamaan.


Laita kattilallinen vettä kiehumaan ja mausta vesi muutamalla reilulla ripauksella suolaa. Sulata voi paistokasarissa ja murskaa valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää mustapippuri ja paista muutama minuutti miedolla lämmöllä.


Keitä pastaa kiehuvassa vedessä 1,5–2 minuutin ajan – ohut tuorepasta valmistuu niin nopeasti, ettei kattilan ääreltä kannata poistua. Kääntele pasta voi-pippuriseoksen joukkoon ja sekoita mukaan pecorinoraaste.


Nauti heti!