Pienen pieni piparkakkutalo

Pienen pieni piparkakkutalo

Joulunalusajan perinteisiin monella kuuluu piparkakkutalon rakentaminen – myös minulla. Puuhastelu on ihanaa, mutta talo vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä sekä sisältää monta vaihetta: suunnittelu (tärkein vaihe!), leipominen, koristelu, kokoaminen ja toinen koristelu / viimeistely.

Tänä vuonna päätin tehdä prosessista helpomman ja leipoa pieniä piparkakkutaloja valmiilla muoteilla, jotka toimivat tavallisten keksimuottien tapaan.

Toinen vaihtoehto on rakennuksien muotoiset piparkakut, joiden ääriviivat piirsin paperille ja leikkasin muoteiksi. Tällöin voin keskittyä rauhassa lempivaiheeseeni, eli piparkakkujen koristeluun!

Pidän itse yksinkertaisista, valkoisista pikeeripursotuksista, mutta koristeluun voi myös lisätä päälle kaikkea nompparelleista ranskan- ja amerikanpastilleihin.

Piparkakkutaikinan ostan valmiina, mutta pikeeri kannattaa valmistaa itse – se on helppoa ja tällöin voi säädellä sen paksuutta.

Pursotuksiin käytän kertakäyttöisiä pursotinpusseja sekä pieniä pyöreitä 0.5 mm ja 2 mm tyllia.

PIKEERIN RESEPTI


4 dl tomusokeria
2 kananmunanvalkuaista tai ½ dl vettä
1 tl sitruunamehua

Sekoita tomusokeri ja kananmunanvalkuaiset tai vesi kulhossa. Lisää joukkoon sitruunanmehu.

Jos pikeeri tuntuu liian paksulta, lisää vettä 1 tl kerrallaan ja jos se taas on liian ohutta, lisää tomusokeria 1 rkl kerrallaan.

Lusikoi pikeeri pursotinpussiin, kiinnitä tylla paikalleen ja ala koristelemaan piparkakkuja! 

Ihania piparkakkutalotalkoita ja joulunalusaikaa!

Emilia on opintojensa ohella ruokakirjailija, intohimoinen hapanjuurileipuri ja unelmoija. Hän mielellään herää aikaisin aamulla, käy pulahtamassa meressä ja juo pitkään kahvia päiväkirjaa kirjoittaen. Aamupalat mukautuvat sesonkien mukaan ja vaihtelevat erilaisista tuorepuuroista pannukakkuihin. Päivän ensimmäisten tuntien lisäksi Emilia rakastaa suunnitella pitkiä illallisia läheisilleen ja leipoa suuria määriä hapanjuurileipiä, joita hän jakelee kaikille tutuilleen. Tutustu Emiliaan Instagramissa @emiliaaurorav