On aika kaivaa blinipannut esille!

On aika kaivaa blinipannut esille!

Blinit ovat ihania ja niiden valmistus on helppoa! Ne ovat aina muodissa. Mutta bliniaika on epämääräinen käsite. Monesti se yhdistetään laskiaiseen, kun taas toisille blinit kuuluvat uuden vuoden tarjoiluihin. Yhteinen nimittäjä on kuitenkin alkuvuosi; pakkanen ja talvi.

Historian kirjat kertovat, että blinit kuuluivat paastonajan edeltäviin hetkiin ja maistuivat nimenomaan juuri kylmällä ilmalla. Joka tapauksessa blinikausi on lyhyt, ja monelle blinipannun hankinta vain muutamaa kertaa varten vaikuttaa hankintapäätökseen. On tosi sääli käyttää kaunista pannua vain kerran vuodessa. Somat pannut ovat toki keittiössä myös sisustuselementti. Valuraudasta valmistetut pannut ovat myös ikuisia, sillä valurautahan ei oikein hoidettu mene miksikään.

Mutta, mitä jos blinipannulla olisi käyttöä ympäri vuoden? Blinipannua voi käyttää muuhunkin kuin alkuvuoden herkkujen valmistukseen. Blinipannuissa voi paistaa vaikka munakkaita, sekä yksittäisiä kananmunia. Brunssipöydän kruunaa blinipannuissa paistetut annosmunakkaat. Olemme nähneet myös ihanan reseptin jossa blinipannussa paistettiin kahdelle hengelle tarkoitettu suklainen kavericookie! Nam ja mikä ihana ajatus!

Muutama vuosi sitten teimme vähän vahingossa herkullisen omenapiiraan blinipannuun ja tästä onkin syntynyt yksi suosikkiresepteistä jota käytämme edelleen! Tätä omenapiirakkaa ei pelkästään valmisteta pannussa, vaan myös tarjoillaan siinä.

OMENAPIIRAKKA BLINIPANNUSSA


Tarvitset:
Lehtitaikinalevy
2 rkl ruokosokeria
2-3 kotimaista luomuomenaa
Voita
Luomusitruunan mehua
Kananmuna


Ohje

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Voitele blinipannut huolella. Leikkaa taikinapyörällä lehtitaikinalevystä blinipannun kokoinen pohja. Säästä loput taikinasta koristeluun. Aseta taikinalevy voidellun blinipannun pohjalle ja sirota taikinan päälle ruokosokeria.

Poista omenoista sisus omenaporalla ja lohkoa omenat samankokoisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet taikinapohjan päälle. Valuta omenalohkojen päälle sitruunasta puristettu mehu. Lisää omenoiden päälle vielä sokeria sekä voita.

Leikkaa lopusta taikinasta n 1,5 cm leveitä suikaleita ja aseta ne ristikko-mallisesti omenoiden päälle. Voitele lopuksi taikinasuikaleet munalla.

Laita blinipannu uuniin ja paista niin kauan että taikina näyttää kauniin ruskealta. Sirottele valmiin piirakan päälle tomusokeria ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa. Yhdestä pannusta syö 1-2 henkilöä.

Nyt nautitaan lumesta ja talviherkuista!

Abbracci,

Cristina