Nyt nautitaan perunoista!

Nyt nautitaan perunoista!

Ja nimenomaan varhaisperunoista. Juhannuspöytään kuuluu maukkaat ja ihanat varhaisperunat. Sellaisenaan voin kanssa nautittuna tai perunasalaattina.

Tiesitkö, että varhaisperuna ja uusi peruna eivät ole sama asia. Varhaisperuna on se kesän ensimmäinen ohutkuorinen peruna, joka nostetaan loppukeväästä tai alkukesästä hieman keskenkasvuisena. Tämä peruna nautitaan kuorineen, hyvin pestynä ja harjattuna. Ja sitä ei kannata säilyttää vaan nauttia heti nostamisen jälkeen. Sesonki on juuri näin juhannuksen tienoilla. Uudet perunat ovat taas niitä perunoita, joita myydään kesäperunakauden loputtua ja joilla kellarit täytetään syyskuussa edellisen satokauden jälkeen.

Näin juhannusvalmisteluiden yhteydessä pieni vinkki jolla voit nauttia varhaisperunoita myös jouluna:
Osta alkukesästä mahdollisimman samankokoisia perunoita, mielellään Siikliä. Pese perunat huolellisesti. Keitä vettä isossa kattilassa. Kun vesi kiehuu kunnolla, lisää perunat. Keitä perunoita kiehuvassa vedessä n. 3–4 minuuttia (riippuen perunoiden koosta). Perunoita vaan esikeitetään eli ne eivät saa kypsyä kokonaan. Siirrä perunat kylmään veteen ja jääkaappiin jäähtymää. Kun perunat ovat jäähtyneitä, niin kuivaa ne huolella. Laita perunat varovasti isoon elintarvikepussiin, laita joukkoon tilliä ja pakasta.

Nauti perunat joulun kalapöydässä. Ota pussi pakkasesta ja lisää jäiset perunat kiehuvaan veteen. Keitä perunat kypsiksi. Perunan keitinveteen kannattaa lisätä suolaa. Suola parantaa perunan rakennetta, niistä tulee kiinteämpiä ja pysyvät paremmin kasassa. Kun olet kaatanut perunoiden keitinveden pois, niin lisää pala talouspaperia perunoiden päälle kattilan kannen alle. Tällä keinolla saat ylimääräisen kosteuden perunoista pois.

ITALIALAINEN PERUNASALAATTI


½ kg perunoita
1 sipuli
1 valkosipuli
kourallinen kapriksia
muutama oliivi
puolikkaan sitruunan mehu
laadukasta oliiviöljyä
tuoretta basilikaa


Keitä vettä isossa kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää perunat ja suola. Keitä perunat kypsiksi mutta ei ylikypsiksi. 


Kuori perunat kuumina, silloin kuori irtoaa helposti. Mikäli käytät varhaisperunoita, niin voit jättää perunat kuorimatta. Kuori valkosipuli ja hiero sillä perunasalaatin tarjoiluastia. Kuutioi perunat samankokoisiksi palasiksi. Viipaloi sipuli. Pilko kaprikset pieniksi.


Sekoita sipulit ja kaprikset perunoiden joukkoon. Lisää oliivit, sekä suolaa ja pippuria. Purista päälle sitruunan mehu ja lisää oliiviöljyä. Leikkaa muutama basilikan lehti pieneksi ja lisää salaatin päälle. Sekoita salaatti ja tarjoile.

Aurinkoisia juhannusvalmisteluja!