Ihana aurinko ja kesäkuu! Tässä kuussa haluan jakaa reseptit kesäiseen brunssiin, jonka voi nauttia puutarhassa aamuauringossa tai pakata mukaan piknikille puistoon tai sateen sattuessa olohuoneeseen. Kesäinen brunssi näyttää seuraavalta:
- Kookosjogurttia, viikuna-taateligranolaa ja haudutettua raparperia
- Hapanjuurileipää, yrttistä cashewtahnaa ja paistettua parsaa
- Pannukakkutorni
- Kahvia ja tuoremehua
Kookosjogurtti valmistetaan paksusta kookosmaidosta ja hapatetaan tavallisilla maitohappobakteerikapseleilla.
Viikuna-taateligranola on rapeaa ja makeaa ja sopii upeasti kookosjogurtin ja ihanan hapokkaan haudutetun raparperin kanssa. Helpoin tapa saada tuoretta hapanjuurileipää on käydä ostamassa se kaupungin parhaasta leipomosta!
Yrttinen cashewtahna on pehmeä, paksu ja umaminen levite, jossa maistuu ruohosipuli sekä valkosipuli. Levitä paksu kerros cashewtahnaa paahdetulle hapanjuurileivälle ja kasaa päälle paistettua napakkaa parsaa ja pinaattia.
Jälkiruoaksi brunssilla on näyttävä pannukakkutorni kaikilla lisukkeilla. Kauneimmat annokset syntyvät HEIROLin uusille Nosse Ceramics astioille, muista koristella pöytä tuoreilla marjoilla sekä syötävillä kukilla!
Brunssit ovat ihania, mutta usein myös työläitä. Mukavinta on loikoilla pitkään sängyssä ja nousta melkein valmiiseen brunssipöytään.
Rauhallisempi brunssiaamu onnistuu helposti seuraavilla vinkeillä: kookosjogurtin, viikuna-taateligranolan, haudutetun raparperin, yrttisen cashewtahnan ja pannukakkujen taikinan (lisää tosin leivinjauhe vasta ennen paistamista!) voit valmistaa etukäteen jo edellisenä iltana.
Pöydänkin voi kattaa valmiiksi! Näin aamuksi jää ainoastaan pannukakkujen ja parsan paistaminen sekä kahvin keittäminen.
VIIKUNA-TAATELIGRANOLA
Reilu 1 litra
Aktiivinen: 15 min
Passiivinen: 30 min
- 1 dl pähkinöitä
- 1 dl kuivattuja viikunoita
- 4 dl isoja kaurahiutaleita
- ½ dl tattarijyviä
- 13 tuoretta taatelia
- 1 rkl kookosöljyä
- 1 rkl vaahterasiirappia
- 1 dl vettä
- ½ tl kardemummaa
- Ripaus merisuolaa
Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
Rouhi pähkinät ja kuivatut viikunat veitsellä. Sekoita kaurahiutaleet, tattarijyvät, pähkinät ja viikunat kulhossa.
Poista taateleista kivet. Sekoita taatelit, kookosöljy, vaahterasiirappi, vesi, kaneli ja ripaus suolaa tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää taatelitahna kaurahiutaleseokseen ja sekoita huolella.
Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista granolaa uunissa 30 minuuttia uunissa, sekoittaen puuhaarukalla puolessa välissä. Anna granolan jäähtyä kokonaan ennen lasipurkkiin siirtämistä, se rapeutuu vielä jäähtyessään.
Tarjoile kauramaidon tai kookosjogurtin ja haudutettujen raparperien kera tai napostele suoraan purkista ja nauti!
KOOKOSJOGURTTI
3 dl
Aktiivinen: 5 min
Passiivinen: 12 t
- 1 tlk (4 dl) paksua kookosmaitoa
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 tl vaahterasiirappia
- 2 probioottikapselia
Lusikoi kookosmaitopurkista paksu kookosmaito päältä kulhoon, jätä kookosvesi purkkiin ja käytä vaikka seuraavana aamuna smoothiessa.
Sekoita kookosmaito, vaniljajauhe ja vaahterasiirappi kulhossa. Kierrä probioottikapselit auki ja kaada maitohappobakteerijauhe kookosmaidon sekaan. Sekoita huolella.
Peitä kulho ja anna jogurtin olla huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Kun maku on mielestäsi sopivan hapan, siirrä kulho jääkaappiin. Kylmässä jogurtti säilyy muutaman päivän. Tarjoile jogurtti granolan ja haudutetun raparperin kera ja nauti!
Vinkki: Valitse kaupasta täysrasvainen kookosmaito. Rasvaa saisi olla vähintään 16 g / 100 g, jotta jogurtista tulee paksua ja täyteläistä. Eri merkkisten kookosmaitojen mauissa voi olla eroja, mutta kokeilemalla löydät oman suosikin!
Vinkki: Probioottikapseleiden sisältämät maitohappobakteerit tekevät jogurtista happaman ja tukevat suoliston hyvinvointia. Tähän reseptiin tarvitset nimenomaan probioottikapseleita, jotka saa kierrettyä auki ja jotka sisältävät maitohappobakteerit jauheena.
HAUDUTETTU RAPARPERI
2 dl
Aktiivinen: 10 min
Passiivinen: 1 t
- 200 g / 4 raparperinvartta
- 1 pieni punajuuri / 1 rkl punajuurimehua
- 1 dl vettä
- 1 dl vaahterasiirappia
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl raastettua luomusitruunankuorta
Huuhtele raparperit ja leikkaa ne muutaman sentin pituisiksi paloiksi. Jos raparperissa on kovin paksu kuori, voit myös kuoria ne.
Kuori ja raasta punajuuri. Purista raasteesta 1 rkl punajuurimehua. Raastetta et tarvitse tässä reseptissä, mutta voit käyttää sen salaatin, hummuksen tai curryn joukossa.
Laita vesi, vaahterasiirappi ja punajuurimehu kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää seokseen raparperinpalat ja anna hautua muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät mutta ovat vielä hieman napakoita.
Sekoita joukkoon sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste. Anna raparperin jäähtyä kattilassa ja lusikoi seos kulhoon. Jos haluat paksumpaa raparperisiirappia, voit nostaa jäähtyneet raparperinpalat kulhoon ja keittää jäljelle jäänyttä nestettä kasaan muutaman minuutin, antaa jäähtyä ja kaataa siirapin takaisin raparperien joukkoon.
Tarjoile haudutettu raparperi kookosjogurtin tai vaniljajäätelön kera. Koristele annos tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla.
YRTTINEN CASHEWTAHNA
Noin 3 dl
Aktiivinen: 10 min
Passiivinen: 30 min
- 3 dl cahsewpähkinöitä
- ½ tl omenaviinietikkaa
- 1 tl sitruunamehua
- ¼ tl valkosipulijauhetta
- ¼ tl sipulijauhetta
- Reilu ripaus merisuolahiutaleita
- 1 (-2) rkl vettä
- Puolikas ruukku ruohosipulia
- Iso nippu basilikaa tai persiljaa
- Pieni nippu tilliä
Liota cashewpähkinöitä kuumassa vedessä puoli tuntia, jotta ne pehmenevät.
Laita tehosekoittimeen cashewpähkinät, omenaviinietikka, sitruunamehu, sipuli- ja valkosipulijauhe, suola ja 1 rkl vettä. Sekoita pehmeäksi tahnaksi, lisää vettä tarvittaessa 1rkl kerrallaan.
Silppua tuoreet yrtit ja sekoita kulhossa cashewtahnaan. Tarjoile yrttinen cashewlevite tuoreen hapanjuurileivän päällä paistetun parsan ja pinaatin kera!
PAISTETTU PARSA JA PINAATTI
2 annosta
Aktiivinen: 15 min
- 8 ohutta parsaa
- 70 g pinaattia
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- Reilu ripaus merisuolahiutaleita
- Reilu ripaus mustapippuria
- 1 rkl sitruunamehua
Huuhtele parsat ja leikkaa muutama cm kovasta päästä pois. Leikkaa valkosipulinkynnet siivuiksi.
Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja paista valkosipulia muutama minuutti. Lisää parsat ja paista noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat paahtuneita ja kypsiä.
Lisää pinaatti, reilu ripaus merisuolahiutaleita ja mustapippuria. Sekoittele seosta pannulla, kunnes pinaatti on kutistunut.
Viimeistele sitruunamehulla ja tarjoile kuumana.
PANNUKAKKUTORNI
5-6 kpl, yksi korkea torni
Aktiivinen: 30 min
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl kardemummaa
- Ripaus hienoa merisuolaa
- ½ banaani
- 1 dl kauramaitoa
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl vaahterasiirappia
Työstä kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää vehnäjauho, leivinjauhe, kaneli ja suola.
Sekoita puolikas banaani, kauramaito, öljy ja vaahterasiirappi tehosekoittimessa tasaiseksi nesteeksi. Lisää kuiviin aineisiin ja sekoita. Anna taikinan turvota 10 minuuttia.
Paista pannukakut kuivalla ja kuumalla pannulla kypsiksi, muutama minuutti per puoli.
Pinoa valmiit pannukakut torniksi ja koristele kookosjogurtilla, haudutetulla raparperilla, tuoreilla marjoilla sekä syötävillä kukilla! Lorauta vielä kasan päälle raparperi- tai vaahterasiirappia ja nauti ihana kesäinen brunssi!
Ihania aamupalahetkiä!