Kermainen juuresvuoka

Kermainen juuresvuoka

Kermainen juuresvuoka on täydellisen syksyinen ja tuhti ruoka. Värikkäät juurekset hautuvat pitkään rosmariinilla maustetussa kaurakermassa, jonka punajuuri värjää uunissa kauniin vaaleanpunaiseksi.

Juuresvuoka on ihana syksyinen ruoka sellaisenaan, raikkaan vihersalaatin kera tai lisukkeena esimerkiksi kalalle. Tämä ihana juuresvuoka lämmittää ihanasti myös talven ja alkukevään ulkoilupäivien jälkeen.

KERMAINEN JUURESVUOKA


Aktiivinen: 20 min
Passiivinen: 1 h 30 min


1 pieni kurpitsa
2 punajuurta
4 jauhoista perunaa
1 kukkakaali
1 fenkoli
2 sipulia
1 kokonainen valkosipuli 
2 rkl oliiviöljyä
Reilu ripaus suolaa
1 l kaurakermaa
2 kasvisliemikuutiota
3 oksaa tuoretta rosmariinia
½ tl jauhettua valkopippuria
100 g pistaasipähkinöitä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori kurpitsa ja kaavi pois sen siemenet.

Kuori punajuuret ja huuhtele perunat sekä kukkakaali. 

Pilko kurpitsa, perunat ja punajuuret viipaleiksi. Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi. Silppua fenkoli, sipuli ja valkosipulinkynnet.

Laita kattilaan kaurakerma, kasvisliemikuutiot, kokonaiset rosmariininoksat sekä jauhettu valkopippuri. Kiehauta seos ja anna hautua 15 minuuttia.

Lämmitä tilkka öljyä pannulla ja kuullota fenkolia, sipuleita sekä valkosipulia 5 minuuttia, kunnes ne ovat läpikuultavia. Mausta suolalla ja siirrä sivuun.

Asettele isoon uunivuokaan vuorotellen eri juureksia ja paistettua sipuliseosta, kunnes vuoka on täynnä. Kaada päälle kuuma kaurakermaseos. Ripottele päälle pistaasipähkinöitä.

Laita vuoka kypsymään uuniin 1 h 15 min – 1 h 30 min, kunnes kermapinta on paahtunut ja juurekset ovat kypsiä.

Anna ruoan jäähtyä ja vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Nauti syksyinen juuresvuoka raikkaan vihersalaatin kera.