Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat

Tiedätkö, mitä yhteistä on suomalaisella ja italialaisella ruokakulttuurilla? Tai mitä yhteistä on pastalla ja karjalanpiirakoilla?

Melkein 30 vuotta sitten mieheni Rolf ja hänen isänsä Heimo perustivat HEIROLin -keittiövälineiden maahantuontiyrityksen.

Heidän ensimmäisellä matkallaan Milanon messuille, pyysin Rolfia käymään Marcaton ja Bialetin ständeillä. Marcato on italialaisen pastakoneen klassikko ja Bialetti italialaisen Moka keittimen klassikko, pitihän meillä olla ne valikoimissa! Kävi niin, että kun Rolf sanoi vaimonsa olevan Italiasta, sai HEIROL heti maahantuonti edustukset Suomeen.

Edustamme edelleen sekä Marcatoa että Bialettia Suomessa, olemme itseasiassa ainoa yritys kenen kanssa he ovat työskennelleet niinkin pitkään kuin 30 vuotta!

Mutta miten saada suomalaiset innostumaan esimerkiksi pastan tekemisestä, vielä 30 vuotta sitten, kun harvat edes söivät pastaa?? HEIROL oli sen verran nuori yritys, ja rahaa mainostamiseen ei oikein ollut, joten meidän piti keksiä jokin muu keino tuotteen tunnettuuden lisäämiseen.

Yhtenä päivänä Heimo huomasi asiakkaan tilanneen useamman kappaleen pastakoneita. Mitä ihmettä? Asiakas oli Kiteen Hankkija maataloudesta, mitä hän oikein pastakoneilla tekisi?

Heimo soitti asiakkaalle ja sieltä tuli täysin epäröimättä vastaus, “Ei se mikään pastakone ole! Se on karjalanpiirakkakone!”

Heimo halusi kertoa koko Suomen kansalle tästä mahtavasta ideasta, mutta ei oikein tiennyt miten siinä onnistuisi.

90-luvun alussa MTV 3:lla oli suosittu ruokaohjelma Huomenta Suomi, jossa Kati Nappa innosti suomalaisia tekemään hyviä arkiruokia. Rolf otti yhteyttä tv-ohjelmaan ja pian meidän asiakkaamme Kiteeltä oli vaimonsa kanssa tekemässä karjalanpiirakoita Marcaton pastakoneella suorassa lähetyksessä!

Sitten alkoivat puhelimet soimaan!
Satoja pastakoneita myytiin hetkessä.

Tämä oli suuri hetki meille, sillä tästä HEIROL sai mahdollisuuden jatkaa toimintaansa. Yritys oli perustettu pahimman 90-luvun laman alussa, jolloin Suomessa oli taloudellisesti vaikea aika, jonka mekin yrityksenä tunsimme.

Tämän jälkeen tätä karjalanpiirakkakonetta alettiin myymään myös pastan tekemiseen.

Vuonna 97, teimme Rolfin kanssa Kotiliedelle muutaman pastareseptin pastakoneella heidän kuvauskeittiössään ja lehden ilmestyttyä saimme paljon lisätilauksia.

Sitruunapastaa, Nonnan lasagnea, Carbonaraa, niistä tuli todella suosittuja ja monille ne ovat edelleen lempireseptejä, myös meidän perheessämme!

Tämä resepti on ehkä italialaisgeeneilleni haasteellisempi kuin mihin olen tottunut. Mutta jos minä onnistunut, niin varmasti onnistuu rypystysgeenit omaava suomalainenkin;)

Piirakoissa näkyy ihanasti tekijänsä kädenjälki. Ja kauneushan on katsojan silmissä. Käsillä tekeminen rentouttaa sekä kehon, että mielen.