Kansainvälinen kahvipäivä 1.10.

Kansainvälinen kahvipäivä 1.10.


Monet meistä vaatii aamulla herätäkseen ison kupin kahvia. Itse ainakin lukeudun nykyään tähän porukkaan, opin meinaan juomaan kahvia vasta vaihtovuoteni aikana Italiassa! Ihannetilanne on viikonloppuaamut ja se, kun aamulla saa jäädä peiton alle odottelemaan sitä, että keittiöstä kantautuu tuoreen kahvin tuoksu. Se tuoksu on vaan niin taivaallinen ja on samalla lupaus uudesta upeasta päivästä.

Toimistollamme pidämme säännölliset kahvitauot klo 10 ja klo 14. Kahvikoneemme jauhaa kahvit tuoreista pavuista, ja viis vaille kahvitaukoja, toimiston valtaa hurmaava kahvin tuoksu. Tämä on tuoksu, jolla on myös ihana vastaanottaa vieraita. Viimeisten päivien aikana olemme menneet klo 14 kahvitauolla ulos viereiseen puistoon kävelemään, uskallanko sanoa, että kahvi maistuu vieläkin paremmalta aurinkoisessa syysilmassa?

Kahvi on maailman yksi ihanimmista iloista ja nautinnoista. Varsinkin silloin kun se on oikein valmistettua ja laadukkaista raaka-aineista. Kuten kaikki muukin keittiöhääräämiseen liittyvä.

Italia on varmasti yksi tunnetuimmista maista, kun puhutaan erilaisista kahvikulttuureista. Kuten ruoan, niin myös kahvin suhteen Italia on täynnä kirjoittamattomia sääntöjä. Kuten esimerkiksi se, että kahviin lisätään maitoa vain aamuisin. Näin cappuccinon ystävänä uskalsin kyllä juuri ja juuri tilata sitä myös klo 12 jälkeen. 😉 Kahvia ei myöskään istuta nauttimaan kahviloiden pöytiin vaan kahvi nautitaan baarin tiskillä. Kahvin juonti on nopea ja rutiininomainen toimenpide. Kahvi italialaisittain on kyllä ihan parasta!

 

Kahvilla on todettu olevan myös terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan kohtuullisen kahvinjuonnin ei ole todettu aiheuttavan haittavaikutuksia terveille aikuisille vaan nimenomaan päinvastoin. Se sisältää tarpeellisia kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia mutta hyvin vähän energiaa. Kahvin uskotaan myös parantavan lyhytaikaista muistia.


Minun ehdoton suosikki on espressopohjainen kahvi. Espresso toimii meinaan erinomaisena pohjana monelle kahvijuomalle. Itse valmistan espresson perinteisellä mutteripannulla tai pressopannulle. Nämä kahvit ovat vatsaystävällisempiä ja aromeiltaan niin paljon parempia kuin suodatinkahvi.

PRESSOPANNU

Valikoimistamme löytyy sekä lasinen että teräksisen pressopannu. Teräksinen termopressopannu pitää kahvin vähän pidempään lämpimänä (varsinkin jos sen esilämmittää kuumalla vedellä etukäteen), kun taas lasisessa pannussa kahvi säilyy lämpimänä enintään ½ tuntia.MUTTERIPANNU

Italiassa kahvi valmistetaan aina mutteripannulla, kahvinkeittimiä löytyy harvasta kodista. Kokkaillessani ensimmäistä kertaa Italiassa vuokravillassa yli 20 hengelle, pyysin Villan emännältä aamupalaa varten isompaa kahvinkeitintä 4 kupin mutteripannun sijaan. Sain sellaisen seuraavaksi aamuksi: 18 hengen mutteripannun… 🙂

HEIROL on maahantuonut Bialettin tuotteita jo 30 vuoden ajan. HEIROLin ja Bialettin suhde on pisin joka italialaisella brändillä on koskaan ollut! Bialettin edustus oli äitini toive. Hän kasvoi Italiassa, jossa Moka-pannu on osa kaikkien päivittäistä elämää. Lue täältä vinkkimme miten valmistat täydellistä italialaista kahvia mutteripannussa. Kahvista voi myös valmistaa ihania jälkiruokia kuten 
Tiramisua tai Affogatoa. Tai kahvin voi juoda myös kylmäuutettuna.