Puiset keittiövälineet – hygieeninen, ekologinen ja järkevä valinta

Puiset keittiövälineet – hygieeninen, ekologinen ja järkevä valinta

Puu on kaunis sisustuselementti keittiössä, mutta tämän monipuolisen luonnonmateriaalin edut eivät jää siihen.  

Puu on materiaalinaympäristöystävällinen:luonnonmukainen, kestävä, biohajoava ja helppo kierrättää, eli huomattavasti parempi valinta ilmastolle kuin muovi. Puu on lisäksi materiaalina erittäinhygieeninen. Puu on luonnostaan antibakteerinen materiaali, tarkoittaen, että sillä on kyky tuhota bakteereja ja taistella homehtumista vastaan. Puu on reaktiokyvytön materiaali, eli se ei reagoi kemiallisesti muiden aineiden kanssa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että puu-tuotteita on hyvin turvallista ja terveellistä käyttää.  

Puiset keittiövälineet ovatkestäviä. Puisia keittiövälineitä on helppo ylläpitää ja uudistaa käsittelemällä ne luonnonmukaisilla öljyillä (kuten pellavaöljy), sekä niitä on erittäin vaikea saada rikki.

Puiset keittiövälineet ovat myös paistoastiaystävällisiä (kyllä, tämä on oikea sana, ainakin HEIROLilla). Puiset keittiövälineet eivät naarmuta pinnoitettuja pannuja tai kattiloitasi, eivätkä kilise ja kolise samalla tavalla kuin teräs terästä vasten. Puu ei myöskään kuumene tai sula, jos sen sattuu vahingossa jättämään nojailemaan paistinpannun tai kattilan reunalle.
Puinen leikkuulauta on pitkäikäinen, hygieeninen, kaunis ja ystävällinen veitsen terälle, mutta vaatii hieman ylläpitoa. Muovinen leikkuulauta on edullinen, kevyt, konepesun kestävä, mutta joudut uusimaan ne useammin, ne voivat vahingoittaa veitsen terää, sekä kulunut muovinen leikkuulauta on epähygieeninen. Suosittelemme hankkimaan kalaa ja vihanneksia sekä värjääviä aineksia varten pienen/kevyen leikkuulaudan, ja muissa tapauksissa käyttämään tukevaa, tarpeeksi isoa, puista leikkuulautaa. Oli leikkuulautasi mitä tahansa materiaalia, se tulisi aina pestä käytön jälkeen. 

PUISEN LEIKKUULAUDAN HOITO-OHJEET:  • Puinen leikkuulauta on hyvä öljytä säännöllisin väliajoin.

  • Puisen leikkuulaudan öljyämisessä on suositeltavaa käyttää pellavaöljyä, sillä monet ruokaöljyt (kuten rypsiöljy tai oliiviöljyt) saattavat eltaantua laudan pintaan ja voimakashajuinen parafiiniöljy taas saattaa jättää hajunsa leikkuulautaan.

  • Ensimmäisellä öljyämiskerralla öljyä on hyvä levittää leikkuulaudalle kauttaaltaan runsaasti. Anna öljyn imeytyä lautaan ja lisää sitten öljyä niin kauan, kunnes lauta ei enää ime enempää öljyä. Pyyhi ylimääräiset öljyt pois laudan pinnalta pyyheliinalla. 

  • Pese puinen leikkuulauta aina käsin, saippuavedellä jokaisen käyttökerran jälkeen – puista leikkuulautaa ei saa koskaan pestä astianpesukoneessa. Huuhtele leikkuulauta kuumalla vedellä ja pyyhi laudan pinta kuivaksi. 

  • Jätä lauta kuivumaan pystyasentoon paikkaan, jotta vesi ei pääse imeytymään laudan sisään.  

  • Jos puinen leikkuulauta pääsee imemään sisäänsä runsaasti nesteitä, se saattaa laajentuessaan käyristyä ja ruveta halkeilemaan.

  • Jos puisen leikkuulautasi pinta on kovin kulunut, voit hioa sen uuteen uskoon hiomapaperilla. Muista hioa puun syiden mukaisesti ja öljytä lauta tämän jälkeen.