Ei vain sanoja, vaan myös tekoja – “no to pfas”

Ei vain sanoja, vaan myös tekoja – “no to pfas”

Haluamme jokainen tehdä hyviä valintoja. Haluamme syödä terveellisesti, haluamme pitää huolta planeetastamme, ja sen asukkaista – ihmisistä ja eläimistä. Haluamme kohdella luontoa oikein.

Mutta, pelkät sanat ja ajatukset eivät riitä. Vaaditaan tekoja. Vaaditaan hyviä valintoja. Sillä jokainen meistä voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, että teemme kaikin puolin oikein itseämme ja ympärillä olevaa maailmaa kohtaan.

HEIROL on yrityksenä sitoutunut työskentelemään kestävämmän liiketoiminnan puolesta kaikilla tasoilla. Yrityksen 30-vuotisen taipaleen aikana olemme ottaneet toiminnassa huomioon tuotteiden tuotannossa ja myynnissä sekä ympäristön että ihmisen hyvinvoinnin. Ihmisten terveys ja ympäristö ovat arvokkaimmat yhteiset voimavaramme, ja ne on turvattava hinnalla millä hyvänsä.

Ei ole “B-suunnitelmaa”

PFAS, joka on lyhenne sanoista per- ja polyfluoroalkyyliaineet, on kemiallinen perhe, joka koostuu lähes 5 000 teollisesti tuotetusta kemikaalista. Teollisuudessa PFAS:ia suositaan kestävyyden ja hyvin toimivien ominaisuuksien vuoksi. Ne tarjoavat ominaisuuksia, kuten tarttumaton, veden hylkivyys ja rasvanesto monentyyppisille tuotteille, mukaan lukien kosmetiikka, elintarvikepakkaukset, paistinpannut, ulkovarusteet ja palontorjuntavaahto.

PFAS: n teollinen käyttö on ollut niin yleistä viime vuosikymmeninä, että 99%: lla ihmisistä, myös sikiöillä, on mitattavissa oleva PFAS-taso veressään. PFAS ei ole vain myrkyllinen meille ihmisille, mutta myös elämille.

PFAS-yhdisteille altistutaan pääasiassa ravinnon kautta. PFAS-yhdisteitä käytetään monissa kuluttajatuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi.

 

Muutos ei ole helppoa

Niin kauan kuin PFAS-järjestelmän yleistä kieltoa ei ole, näitä kemikaaleja käytetään edelleen tuotannossa. Tuottamiemme paistinpannujen valinnoissa olemme aina ottaneet huomioon materiaalivalinnat. Valikoimamme kaikki tuotteet ovat vähintään PFOS- ja PFOA-vapaita, ja nyt myös siirrymme PFAS-vapaiksi. PFOS on yksi käytetyimmistä PFAS-yhdisteistä. Kaikki valitsemamme materiaalit ovat siis jo nyt myrkyttömiä ja pitkäkestoisia. HEIROLin pyrkimys on se, tuotteen valmistus- ja tuotantoprosessi on kokonaisuudessaan PFAS-vapaata. Ei riitä, että pelkästään myynnissä oleva lopputuote on PFAS-vapaa.


Mutta. Tänä vuonna olemme muuttaneet kertomamme asiat vielä konkreettisemmin teoiksi. Tekoja tulee olemaan useampi tämän vuoden aikana, mutta tässä niistä ensimmäinen:

HEIROL on allekirjoittanut ympäristöjärjestö ChemSecin No to PFAS-liikkeen aloitteen ENSIMMÄISENÄ suomalaisena toimijana. Liike pyrkii siihen, että useita haitallisia fluorattuja yhdisteitä – joita kutsutaan “ikuisiksi kemikaaleiksi”, koska ne eivät hajoa – poistetaan käytöstä ja kielletään. Tavoitteena on myös lisätä yleistä tietämystä PFAS-aineiden haitallisista vaikutuksista. Liittymällä No to PFAS-liikkeeseen HEIROL on tullut osaksi aloitetta, johon osallistuu useita tunnettuja yrityksiä eri toimialoilta, mukaan lukien H&M, Intersport, Peak Performance, Bestseller ja Lacoste. Lue lisää No to PFAS -liikkeen verkkosivustolta. Lisätietoja PFAS-yhdisteistä löydät täältä>>

Julkaisimme myös syksyllä 2022 yhteistyömme Suomen WWF:n kanssa 100% myrkyttömän uudistetun Cerasafe® Pro -sarjan osalta. Jokaisesta myydystä sarjan tuotteesta lahjoitamme 0,50 € WWF:lle Itämeren suojelutyöhön.

100% PFAS-vapaat ja myrkyttömät Groove sekä Cerasafe® Pro -pannut ja kattilat.

Monesti koetaan, että oikeanlaiset valinnat ovat liian haasteellisia tai kalliita. Mutta asiaa pitää tarkastella suuremmassa kuvassa. Se, minkä nyt sijoitat valintaasi, on varmasti kannattavaa pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi se, että ostat kerralla hieman arvokkaamman pannun, joka on valmistettu hyvistä raaka-aineista ja oikeanlaisissa olosuhteissa, on parempi sijoitus kuin pannu, jonka joudut päivittämään vuoden välein. Katso myös vinkkimme siihen, kuinka pidät pannustasi huolta niin että se kestää käytössä vuosia!