4 tapaa puhdistaa hiiliteräspannu

4 tapaa puhdistaa hiiliteräspannu

Mietitkö joskus miten saisit hiiliteräspannusi täydellisen puhtaaksi vahingoittamatta patinoitunutta pintaa?


Hiiliteräspannut ovat poikkeuksellisia monella tapaa - ne eivät ainoastaan ruskista täydellisesti vaan ne myös johtavat lämpöä erittäin tasaisesti ja niihin kehittyy luonnollisesti tarttumattoman pinta käytön myötä. Hiiliteräspannut ovat myös 100% PFAS-vapaita ja myrkyttömiä sekä muovittomia. Voit siis kokkailla ilman huolta haitallisista ainesosista.

Kuten valurauta, myös hiiliteräs on hieman vaikeampi puhdistaa kuin esimerkiksi teräspannut tai pinnoitetut pannut. Hankaamalla liian kovaa tai käyttämällä vääriä välineitä voit vahingoittaa pintaa, jonka eteen olet nähnyt vaivaa. Jotta voisit välttää tavallisimmat virheet, olemme koonneet listan parhaista tavoista puhdistaa hiiliteräspannusi.

Tutustu myös hiiliteräspannun paisto-ohjeisiin täältä.

Tapa 1: Lämmin vesi ja sieni


Tee tämä jokaisen käyttökerran jälkeen. Riippumatta siitä, kuinka pahasti pannusi on likaantunut, pese aina jäähtynyt pannu lämpimällä vedellä ja sienen karheammalla puolella. Älä koskaan käytä saippuaa hiiliteräspannullasi, sillä se vahingoittaa pintaa.

Kuivaa pannu huolellisesti pesun jälkeen.


Tapa 2: Karkea suola ja öljy


Jos pinta ei tule puhtaaksi normaalin pesun (tapa 1) avulla voit kokeilla suolaa ja öljyä. Suosittelemme käyttämään rypsiöljyä tai muuta neutraalia öljyä.


1. Lisää karkeaa suolaa ja neutraalia öljyä pannulle (1:1 suhde, suosittelemme noin 2 rkl molempia).


2. Hankaa suola ja öljy pannun pintaan talouspaperilla. Suola toimii hellävaraisena hankaavana aineena auttaen irrottamaan kiinni palaneita ruoanjäänteitä ja polymeroitunutta öljyä.


3. Kun olet saanut suurimman osan liasta irtoamaan, pyyhi ja huuhtele pannu huolellisesti. Kuivata pannu talouspaperilla ja aseta liedelle matalalle lämmölle. Kun pannu on täysin kuiva levitä ohut kerros neutraalia öljyä pannun pinnalle käyttäen talouspaperia.


Jos pannusi näyttää edelleen likaiselta, kokeile alla listattuja tapoja.

Tapa 3: Kiehuvaa vettä


Tällä tavoin pitäisi saada pinttyneimmätkin liat putsattua.


1. Lisää vettä sen verran, että se peittää pannun pohjan ja kiehauta lieden keskilämmöllä.


2. Kun vesi kiehuu, raaputa varovasti pannun pohjaa puisella tai muovisella lastalla irrottaaksesi palaneen ruoan. Jatka raaputtamista kunnes olet poistanut mahdollisimman suuren osan liasta.


3. Kaada vesi pois ja huuhtele huolellisesti. Kuivaa talouspaperilla ja aseta liedelle matalalle lämmölle. Kun pannu on täysin kuiva, levitä ohut kerros neutraalia öljyä pannun pinnalle puhtaalla talouspaperilla ja laita takaisin liedelle matalalle lämmölle minuutiksi.


Tapa 4: Teräsvilla


Teräsvilla on erittäin hankaava, joten sitä tulisi käyttää vain viimeisenä keinona, eli kun olet kokeillut kaikkia yllä mainittuja vaihtoehtoja. Teräsvillalla saat pannun täysin puhtaaksi, mutta se pilaa myös pannulle syntyneen patinoidun pinnan, eli sinun tulee tehdä hyvä rasvapoltto tämän jälkeen.


Käytä teräsvillaa varovasti ongelma-alueilla saadaksesi liat irtoamaan. Huuhtele ja kuivaa pannu huolellisesti ja tee tämän jälkeen rasvapoltto. Rasvapolton ohjeet alla.

Näin teet rasvapolton:

  • pese pannu kuumalla vedellä käyttäen tiskiharjaa, älä käytä astianpesuainetta
  • kuivata pannu huolellisesti
  • lisää pannulle muutama teelusikallinen kasviöljyä ja levitä talouspaperilla (esim. auringonkukka¬öljy, pellavaöljy tai rypäleen siemen öljy)
  • kuumenna kunnes pannu savuaa. Anna savuta muutaman minuutin ajan. Varmista, että ilmanvaihto on hyvä.
  • aseta pannu sivuun ja anna jäähtyä sen verran että saat ylimääräiset öljyt pyyhittyä talouspaperilla pois
  • huuhtele pannu kuumalla vedellä ja kuivata huolellisesti

Pannu on nyt rasvapoltettu uudelleen ja siinä on luonnollinen tarttumaton pinnoite.