Resepti
Vihreä kastike
400 g parsaa
100 g tuoretta pinaattia
Reilu loraus oliiviöljyä
1 kourallinen tuoretta basilikaa
Muutama oksa tilliä
1 luomusitruunan kuori
1 rkl sitruunamehua
n. 75 g Pecorino Romano -juustoa
Ripaus cayennepippuria
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Risotto
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli, hienonnettuna
300–350 g risottoriisiä
n. 100 ml valkoviiniä
7,5 dl kasvislientä, kuumana
Kourallinen Parmesania, raastettuna
300 g parsaa (kokonaisina tai puoliksi leikattuina), paistamiseen
Lisäksi: sitruunankuorta, tuoretta basilikaa ja oliiviöljyä viimeistelyyn
Keitä pilkottu parsa ja pinaatti suolalla maustetussa vedessä noin 7 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä mutta vielä kirkkaan vihreitä. Nosta vihannekset suoraan jäävesikylpyyn ja anna jäähtyä. Valuta ja siirrä blenderiin tai tehosekoittimeen.
Lisää parsan ja pinaatin joukkoon oliiviöljy, basilika, tilli, sitruunankuori ja -mehu, Pecorino, cayennepippuri, suola ja mustapippuri. Aja sileäksi vihreäksi kastikkeeksi ja siirrä sivuun odottamaan.
Kuumenna 24 cm paistinpannu keskilämmölle ja lisää oliiviöljy. Kuullota sipulia noin 3 minuuttia, kunnes se on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää riisi ja paista hetki.
Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen haihtua lähes kokonaan. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan, aina välillä sekoittaen. Anna nesteen imeytyä ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Jatka, kunnes riisi on lähes kypsää mutta siinä on vielä hieman purutuntumaa (n. 18-25 minuuttia).
Kun risotto on melkein valmis, lisää vihreä kastike ja sekoita huolellisesti. Anna lämmetä muutaman minuutin ajan. Lisää raastettua parmesania ja tarkista maku – tarvittaessa lisää suolaa, pippuria tai sitruunankuorta.
Paista lopuksi jäljelle jääneet parsat öljyssä nopeasti, kunnes ne saavat hieman väriä mutta pysyvät napakoina (noin. 5 min).
Tarjoile risotto paistettujen parsojen kanssa. Viimeistele annos lorauksella oliiviöljyä, tuoreella basilikalla, raastetulla parmesaanilla ja sitruunankuorella.