Miten valita paistinpannu?

Miten valita paistinpannu?

Keittiön yksi tärkeimmistä ja useimmiten myös kallein työväline on paistinpannu. Sen ostaminen vaatii siksi mielestämme hieman tarkempaa tutkimusta, opiskelua ja perehtymistä aihealueeseen.

Paistinpannun valinta tulisi perustua ensisijaisesti käyttötarkoitukseen, mutta myös käyttäjän mieltymyksellä on suuri merkitys. Kokoamamme paistinpannun valintaopas auttaa sinua löytämään itsellesi sopivimman pannun!

Mistä tunnistaa hyvän pannun?

Tärkeimmät hyvän pannun ominaisuudet ovat monipuolisuus, paksu pohja, tukeva runko ja kestävä paistopinta. Pannun kahva on makuasia, joka tosin vaikuttaa paljon myös käyttömukavuuteen.


Laadukkaassa pannussa on paksu pohja sekä kestävistä materiaaleista tehty runko. Paksu pohja johtaa lämpöä tasaisesti ja varaa lämpöä mahdollisimman pitkään. Paksu pohja ja kunnon runko eivät myöskään väänny herkästi korkeissakaan lämpötiloissa. 

Verrattaessa samankaltaisia pannuja, esimerkiksi teräspannuja, voidaan sanoa, että painavampi pannu on parempi: painavammassa tuotteessa on paksumpi runko ja pohja, jolloin tuote on tukevampi ja varaa paremmin lämpöä. Sen sijaan eri materiaaleista valmistettuja pannuja ei painon avulla voida verrata toisiinsa: valurauta, alumiini, hiiliteräs ja teräs painavat hyvin eri tavalla.


Kahdella pärjäät pitkälle



Keittiössä on hyvä olla ainakin kaksi eri käyttötarkoitukseen soveltuvaa pannua. Hyvä yleissääntö on, että keittiössä olisi yksi korkeita lämpötiloja kestävä pannu paistamiseen ja ruskistamiseen, ja toinen pinnoitettu pannu yleiskäyttöä varten. 

Suurempi, suoralaitainen paistokasari on erinomainen ruokien hauduttamiseen ja esimerkiksi pastan valmistamiseen. Kasarissa voit valmistaa ensin kastikkeen, ja suuren tilavuuden ansioista voit sekoittaa pastan kastikkeeseen suoraan kasarissa ennen tarjoilua.

Pannujen pinnoitteissa on eroja

Pinnoitteiden laaduissa on eroja. Pinnoitteita on useaa eri paksuusluokkaa, ja lisäksi pannuissa saattaa olla 1-3 erillistä kerrosta pinnoitetta. Pinnoitteen paksuus ja kerrosten määrä luonnollisesti vaikuttaa pannun hintaan, koska jokainen kerros tuo pannun tuotantoon yhden lisävaiheen. 

Lisäksi pinnoitteita voidaan vahvistaa erilaisin keraamisin kitein, jotka lisäävät pinnan kestävyyttä. HEIROLin valikoiman pinnoitteet ovat täysin myrkyttömiä eivätkä sisällä PFAS-kemikaaleja.


Pannu joka tarkoitukseen



Pihvit kannattaa paistaa kovaa kuumennusta kestävässä pannussa. Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti teräksiset ja hiiliteräksiset Steelsafe- sekä Blacksteel- sarjan paistinpannut. Nämä pannut kestävät kuumennusta ja varaavat lämpöä.

Steely Classic Triply on teräspannu, joka vaatii alkuun hieman opettelua, mutta kun pannua oppii käyttämään oikein, tulee siitä keittiössäsi luottoväline. Steely Classic Triply onkin monen suosikkipannu! 

Jämerät Big Ear Pro -valurautapannut ovat oikein hoidettuina ikuisia. Valurautapannulla saat hyvän paistopinnan ruokaan. Valurauta on erinomainen lämmönvaraaja ja kypsentää ruoan matalassa lämpötilassa.


Kananmunat ja muut proteiinipitoiset ruoat (lihaa lukuun ottamatta) kannattaa valmistaa pinnoitetulla paistinpannulla. Cerasafe Triply-, Groove- ja Royal Pearl -sarjoista löydät tähän tarkoitukseen täydelliset pannut. Pinnoitettu pannu on erinomainen valinta arkeen!


Tutustu valikoimamme paistinpannuihin.Ota yhteyttä asiakaspalveluumme mikäli kaipaat apua pannun valinnassa!